Privacyverklaring

VITO op Love Tomorrow Summit

9 juni 2025
Tekst
Partner Content
VITO op Love Tomorrow Summit

Op 24 juli organiseert Love Tomorrow de vierde editie van de Love Tomorrow Summit – een uniek festival waar ideeën rond duurzaamheid, technologie en ondernemerschap samenkomen in de betoverende setting van Tomorrowland. Meer dan 60 sprekers delen hun visie, waaronder Steven Bartlett, host van de grootste podcast van Europa en een toonaangevende stem op het kruispunt van business en innovatie. VITO is één van de founding partners. Als onafhankelijke onderzoeksorganisatie wil VITO niet alleen oplossingen aanreiken voor maatschappelijke uitdagingen, maar ook meer optimisme brengen. We gaan in gesprek met Inge Neven, CEO van VITO.

Sustainable transformation waarmaken

VITO is één van de vier Vlaamse strategische onderzoeksorganisaties die onderzoek doen rond maatschappelijke uitdagingen. Hierbij zet VITO volop in op de ‘sustainability transformation’ bij bedrijven, waarbij klimaatoplossingen op een economisch haalbare manier worden verwezenlijkt.

De organisatie richt zich op drie kernthema’s. Ten eerste focust VITO op een regeneratieve economie, waarbij elke molecule en energiedrager zo efficiënt mogelijk worden ingezet, en waarbij bovendien de planetaire grenzen worden hersteld. “Recent hebben we met onze technologie voor 3D-geprinte katalysatoren het productieproces van een grote chemiespeler 40% efficiënter gemaakt”, duidt Inge.

Ook de maatschappelijke veerkracht is een focuspunt voor VITO. Er wordt onderzoek gedaan naar de leefbaarheid in steden, de autonomie van Vlaanderen in onder andere energievoorziening en strategische grondstoffen, en voedselzekerheid. “Met behulp van satellietbeelden kunnen we graangewassen over de ganse wereld detecteren, en op basis van klimaatmodellen kunnen we dan aangeven welke granen op welke plaats en op welk moment moeten gezaaid worden, om op die manier voedselzekerheid te garanderen”, vertelt Inge. Ten slotte zet VITO in op een gezonde leemomgeving: het garanderen van onder andere de lucht-, bodem- en waterkwaliteit, en de impact van blootstelling aan schadelijke stoffen op zowel de gezondheid van individuen als populatieniveau.

“Ons onderzoek vertrekt altijd vanuit een maatschappelijk vraagstuk, en focust op hoe we die op de meest holistische manier kunnen oplossen met onze kennis en technologie”, benadrukt Inge.

Bedrijven ondersteunen in schaalbaarheid

“Onze oplossingen worden ontwikkeld op laboschaal, maar we begeleiden onze industriële partners ook bij het opschalen ervan”, stelt Inge. Hiermee onderscheidt VITO zich van andere Vlaamse onderzoeksorganisaties. “Door ons verregaande engagement om samen te schalen, kunnen we bedrijven ook echt bijstaan in het effectief uitrollen van werkende oplossingen en het onderbouwen van ‘final investment decisions (FIDs)’.”

Om die oplossingen schaalbaar door te voeren zijn veel samenwerkingen nodig. “Samen met andere kenniscentra, universiteiten en hogescholen leggen we ons onderzoek samen”, geeft Inge aan. “Daarnaast werken we nauw samen met bedrijven, speerpuntclusters, sectorfederaties en de overheid om onze oplossingen voor een specifieke industrie zo goed mogelijk te implementeren.” Dit gebeurt zowel op Vlaams als internationaal niveau.

Bovendien is het volgens Inge een troef om je als onderzoekscentrum niet te beperken tot één domein. “Om tot een holistische oplossing te komen, moeten alle mogelijke neveneffecten van een oplossing op andere domeinen worden bekeken”, duidt Inge. Deze overkoepelende visie realiseert VITO door in veel markten thuis te zijn.

Ten slotte ligt de onderzoeksinstelling ook aan de basis van nieuwe bedrijven. “De uitvinding van onze CO₂-negatieve gevelsteen heeft geleid tot een VITO spin-off”, vertelt Inge. “Door bouw- en gevelstenen CO₂-negatief te maken, kunnen bedrijven hun uitstoot niet alleen verminderen, maar er zelfs financieel voordeel uit halen.” Deze gevelstenen zijn overigens het samengeperst resultaat van metaalslakken – een afvalproduct uit de staalproductie – en CO₂.

Samenwerking met Love Tomorrow

VITO is een founding partner van Love Tomorrow Summit, een thought leadership festival georganiseerd door Love Tomorrow, waarbij ideeën en realisaties rond duurzaamheid worden gedeeld. Inge is enthousiast over de samenwerking met Love Tomorrow, het duurzaamheidsinitiatief van Tomorrowland. Zowel VITO als Love Tomorrow staan voor duurzaamheid, maar vanuit een andere invalshoek. “Waar wij vertrekken vanuit de wetenschap, vertrekt Love Tomorrow vanuit de beleving – met een flinke funfactor”, stelt Inge. “We meet in the middle.”

De setting van de Love Tomorrow Summit is dan ook ‘fun’. Het is een laagdrempelige manier om iets over te brengen aan het bredere publiek. Deze aanpak was echter geen vanzelfsprekendheid voor VITO. “Wij zijn wetenschappers en kunnen ons verhaal wetenschappelijk heel sterk brengen. Als je voor het bredere publiek spreekt, moet je soms die nuances wat loslaten”, duidt Inge. “In deze fun setting, en met de hulp van Love Tomorrow, lukt ons dit veel beter.”

Optimisme is nodig

“We willen een positief narratief brengen over onze maatschappelijke uitdagingen”, stelt Inge. “Door telkens aan de kant van de oplossing te staan, merk je wat er allemaal mogelijk is.” Bovendien mogen we de veerkrachtigheid van de mens niet onderschatten. “In het verleden heeft de mens al meermaals voor hete vuren gestaan, maar telkens hebben we die overwonnen.”

Het is dus volgens Inge zeer belangrijk dat we positief blijven. “Een positieve mindset helpt ons veel meer vooruit dan doemdenken. Dat hebben we nodig om tot evenwichtige oplossingen te komen.” Inge oordeelt daarom dat vooral de doelgroep van Love Tomorrow dit verhaal moet horen. “Binnen de doelgroep van Love Tomorrow, die vooral bestaat uit mensen tussen 18 en 35 jaar, merken we een groeiende bezorgdheid over de toekomst. Net daarom is het zo belangrijk om te tonen wat er wél kan.”

Europa moet samenwerken

Om deze maatschappelijke problemen aan te pakken, is een diepgaandere samenwerking rond onderzoek en innovatie met andere EU-lidstaten en landen wereldwijd noodzakelijk. Bedrijven in dezelfde value chain en bedrijven rond een bepaalde technologie moeten naar elkaar toe bewegen. “We moeten streven naar The Fifth Freedom in de EU, namelijk een eengemaakte markt voor onderzoek en innovatie”, stelt Inge. “Dit is bovendien waar we als EU ons kunnen onderscheiden van andere wereldmachten.”

“Politiekers slagen er vaak niet in om de 27 lidstaten op één lijn te krijgen. Maar vertrekkend vanuit neutraliteit en wetenschap, kunnen wij misschien wél voor echte eensgezindheid zorgen”, aldus Inge.

Andere activiteiten op Love Tomorrow

VITO heeft, naast de keynote van Inge, ook nog andere sprekers en activiteiten in petto op de Love Tomorrow Summit. Zes VITO-experts delen tijdens verschillende sessies hun inzichten over onder meer ruimteobservatie, luchtkwaliteit, circulaire chemie en energiepositieve wijken. Daarnaast zullen een viertal bedrijven hun verhaal doen over hoe zij, in samenwerking met VITO, inzetten op hun sustainabe transformation. “Eén van onze partners zal toelichten hoe zij met circulaire technologieën inzetten op het hergebruik van water als cruciale grondstof”, vertelt Inge.

Tot slot maakt de Love Tomorrow Summit dit jaar ook deel uit van de Impact Circle, een driedaags matchmakingevent. VITO host daarin, op de dag voor de summit, een eigen roundtable over clean technology. Tijdens deze sessie wordt er met een aantal bedrijfsleiders gedebatteerd over hoe clean technology de duurzaamheidstransitie op een economisch haalbare manier kan versnellen – en zo Vlaanderen zich kan positioneren als toonaangevende regio binnen een sterk Europa.