Vlaamse bedrijfsleiders voor een vlaktaks

20 augustus 2019
Vlaamse bedrijfsleiders voor een vlaktaks

55 Vlaamse bedrijfsleiders schreven een memorandum waarmee ze willen bijdragen om de politieke doelstellingen te realiseren. Opvallend: ze stellen een vlaktaks voor en zien milieu als de grootste uitdaging.

Het memorandum Tips aan de politiek van 55 Vlaamse bedrijfsleiders is een initiatief van een aantal Vlaamse bedrijfsleiders. Bij de eerste ondertekenaars zien we Karel De Boeck (Piraeus Bank), Karel Cardoen (Cadoen-Immo), Jan De Clerck (Domo), Philippe Haspeslagh (Ardo), Ingrid Ceusters (Ceusters) en Vic Swerts (Soudal).

In dat memorandum reageren ze positief op de publicatie van de startnota voor de vorming van de Vlaamse regering. “De ambitie, om zich te meten met de besten in Europa, is een uitdaging. Dit zal heel wat hervormingen vragen op Vlaams en federaal niveau. Het bedrijfsleven heeft veel ervaring met veranderingsprocessen die leiden tot fundamentele hervormingen. 55 geëngageerde, Vlaamse bedrijfsleiders, willen met dit memorandum een constructieve bijdrage leveren om de politiek te stimuleren om haar ambitieuze doelstellingen te realiseren.”

Daarbij geven ze een resem tips op vijf beleidsdomeinen.

  1. De hervorming van de arbeidsmarkt is nodig om de rem op de groei weg te werken door de vele vacatures die niet ingevuld raken.
  2. Sociaal is iedereen kansen geven. “We moeten ter beschikking stellen wat nodig is voor hen die minder kansen kregen.”
  3. Milieu is onze grootste uitdaging
  4. De mobiliteit in ons land herstellen
  5. Justitie en politie, focus op drugs

Daarbij horen ook een aantal tips voor een doelmatiger beleid:

  1. Een studiedienst om het beleid te bepalen
  2. Een wetgeving die eenvoudiger en duidelijker is, zonder achterpoortjes. Onder dit lemma staat de oproep voor een vlaktaks van bijvoorbeeld 20%.
  3. Politieke mandaten verminderen