Privacyverklaring

Vlaamse gemeenten voeren helft van gebudgetteerde projecten niet uit

18 december 2019
Tekst
Peter Ooms

De Vlaamse steden en gemeenten hebben in het verkiezingsjaar 2018 ruim 1,8 miljard euro geïnvesteerd. Vijf op de tien gemeenten in Vlaanderen voeren daarmee weliswaar nog niet de helft uit van de investeringen die ze hadden gebudgetteerd.

Dat blijkt uit een analyse van advieskantoor BDO in aanloop naar de meerjarenplannen van de nieuwe verkozenen voor de bestuursperiode 2020-2025. “Gemeenten moeten een meer realistische budgettering opmaken voor de komende legislatuur”, zegt Bert Gijsels, expert lokale besturen bij BDO.

De lokale besturen in Vlaanderen hebben 23 procent meer investeringen gedaan tijdens het verkiezingsjaar 2018 dan een jaar eerder. Het gaat om 1,8 miljard euro investeringen in materiële vaste activa zoals gebouwen, pleinen of wegen en immateriële vaste activa zoals bijzondere plannen van aanleg. Omgerekend gaat het om 283 euro per Vlaming.

“Het is positief dat onze steden en gemeenten meer hebben geïnvesteerd in 2018. Maar ze blijven in hetzelfde bedje ziek: onze gemeenten hebben de gewoonte om te veel te budgetteren. Laat ons hopen dat de nieuwe bestuursploegen hun investeringen correcter inschatten voor de bestuursperiode 2020-2025. Dan hoeven ze de belastingen niet extra te verhogen.”

West- en Oost-Vlaanderen budgetteren het best

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 hadden duidelijk een positief effect op de investeringslust van de Vlaamse steden en gemeenten. Maar de Vlaamse provincies voeren ondanks de extra investeringen nog niet de helft uit van wat ze gebudgetteerd hadden voor hun regeerperiode. De gemiddelde realisatiegraad van de investeringen bedraagt voor het boekjaar 2018 amper 46%.

“In totaal voeren maar liefst 169 van de 305 besturen in Vlaanderen minder dan 50% van hun gebudgetteerde projecten daadwerkelijk uit. 27 van hen halen zelfs maar een realisatiegraad van 20%. Het gaat onder meer om de Vlaams-Brabantse gemeenten Herent (10%), Machelen (10%) en Geetbets (6%) en de Limburgse gemeenten Heers (19%), Hoeselt (13%) en Voeren (6%). Laat ons hopen dat de nieuwe besturen hun investeringen en financiering van hun projecten voor de legislatuur 2020-2025 realistischer inschatten. Dat zijn de lokale besturen aan de Vlaamse burger verschuldigd.”

Meer in het topic: