Crowdlending steeds populairder bij Vlaamse ondernemers en particulieren

9 september 2021
Crowdlending steeds populairder bij Vlaamse ondernemers en particulieren

De Winwinleningen lijken goed op weg om het record van 2020 te verbreken. Dankzij deze specifieke vorm van crowdlending kunnen particulieren uit Vlaanderen geld lenen aan Vlaamse kmo’s.

Sinds het begin van het jaar heeft Look&Fin al 70 kmo’s gefinancierd. 22 daarvan zijn gebaseerd in Vlaanderen. 10 van deze 22 Vlaamse kmo’s werden dus gefinancierd in het kader van het Winwinlening-initiatief. In totaal verstrekte Look&Fin dit jaar al 28,8 miljoen euro aan financieringen in de vorm van crowdlending, waarvan 11 miljoen in Vlaanderen.

“We stellen vast dat de Vlaamse ondernemingen de smaak van crowdlending nu echt te pakken hebben sinds de uitbreiding van de Winwinlening. De ondernemingen begrijpen dat deze alternatieve financieringsbron erg competitief is wat betreft de kost van het lenen, heel snel opgezet kan worden en dat ze tijd krijgen om deze terug te betalen,” verduidelijkt Kevin Bovyn, Business Development Manager voor Vlaanderen bij Look&Fin.

Dubbel voordeel voor kmo’s

De kmo’s hebben twee keer baat bij het Winwinlening-initiatief. Enerzijds kunnen de Vlaamse ondernemingen via dit initiatief hun financieringsbron diversifiëren aan een zeer aantrekkelijke rentevoet. Anderzijds moeten de bestuurders geen tijd verliezen met het zoeken naar investeerders noch met het beheren van de administratieve aspecten.

The Family Company focust exclusief op renovatieprojecten en projecten van interieurinrichting van panden gelegen in de gemeente Knokke-Heist. Het bedrijf maakt deel uit van de Belgische vastgoedgroep Chrisma. The Family Company deed een beroep op Look&Fin voor de financiering van het specifieke project “Zoute Garden”, dat bestaat uit de aankoop, de renovatie en de wederverkoop van een luxeappartement.

"We zochten 500.000 euro waaronder een tranche van 150.000 euro via een Winwinlening - aan de erg voordelige rentevoet van 1,75% - om het eigen vermogen dat vereist was voor de realisatie van dit project deels te financieren. Er werd al voor 94% ingetekend op die crowdlending tranche en de overige 350.000 euro werd in enkele seconden gefinancierd. Look&Fin gaf ons mee dat al bijna 400 investeerders zich mobiliseerden voor ons dossier! ” verklaart Chris Maes CEO van The Family Company.

Particulier geld naar economie

"Het kanaliseren van spaargeld van particulieren naar bedrijven in hun regio via crowdlending is een manier om spaargeld te dynamiseren en tegelijkertijd van praktisch nut te zijn voor de regio. De particuliere belegger wordt zo een economische speler. Het geboden rendement, dat gecombineerd wordt met het belastingkrediet, is uiteindelijk zeer interessant voor de particulier. Voor de beleggers in The Family Company bijvoorbeeld bieden we een rendement van 1,75%. Maar als de particulier het belastingkrediet van 2,5% per jaar dat hij dankzij zijn belegging zal hebben, daarbij optelt, komt het totale rendement overeen met een klassiek dossier dat 5,3% bruto biedt", voegt Kevin Bovyn van Look&Fin eraan toe.

Sinds het begin van het jaar registreerde het platform bijna 1600 leningen van particulieren in het kader van de Winwinlening. Het platform heeft de ambitie om dat aantal nog te verdubbelen tegen het einde van december 2021.

58% meer aanvragen van bedrijven

De Winwinlening is een succes in heel Vlaanderen. Er werd al meer dan 100 miljoen euro krediet verstrekt in het kader van dit initiatief. De Vlaamse ondernemingen dienen steeds meer aanvragen voor een Winwinlening in. In 2020 werden al 58% meer aanvragen geregistreerd ten opzichte van 2019 (bron PMVz). 2021 lijkt nu al een recordjaar te zullen worden.