Privacyverklaring

Vlaamse Overheid betaalt facturen steeds stipter

9 februari 2022
Tekst
Peter Ooms

“In 2021 betaalden we 91% van onze facturen tijdig, met een gemiddelde doorlooptijd van 8,5 dagen”, laat Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele weten.

Net zoals vele Vlaamse gezinnen en bedrijven krijgt de Vlaamse Overheid dagelijks facturen in de brievenbus. Die brievenbus is jaar na jaar meer een digitale mailbox geworden. Vlaanderen zet sterk in op elektronische facturering (e-invoice). Deze evolutie loont.

Tijdig betalen beter dan premies

“In 2021 betaalden we 91% van onze facturen tijdig, met een gemiddelde doorlooptijd van 8,5 dagen”, laat Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele weten. “Dit is een goede zaak voor de cashflow van onze vele leveranciers. Ik ben dan ook blij dat de Vlaamse Overheid een betrouwbare en tijdige betaler is.”

Wie facturen niet op tijd betaalt, brengt niet alleen zichzelf maar ook de leveranciers in de problemen. Daarom is een goed betaalbedrag heel belangrijk. “Bij de Vlaamse Overheid gedragen we ons als een goede huisvader die zijn facturen tijdig betaalt”, vertelt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. “2021 werd helaas nog steeds getekend door corona. Vele bedrijven worstelden met hun cashflow. Daarom zette de Vlaamse Overheid heel sterk in op de tijdige betaling van de facturen. Klanten die tijdig betalen, zijn voor de Vlaamse bedrijven veel belangrijker dan een of andere premie.”

Positieve evolutie

Globaal genomen is er een positieve evolutie van het betaalgedrag van de Vlaamse Overheid in 2021 ten opzichte van 2020. Het aandeel tijdige betalingen steeg van 88,71% in 2020 naar 90,98% in 2021. De gemiddelde doorlooptijd voor de tijdig betaalde facturen is 8,5 dagen, wat een verbetering is van 1,6 dagen t.o.v. vorig jaar en ruim vroeger is dan de vooropgestelde betalingstermijn van 30 dagen.

“Dit komt doordat we fors inzetten op elektronische facturering”, verklaart minister Diependaele. “In 2021 kregen we 76% elektronische facturen binnen, in 2020 was dat 68,5%. We zien trouwens dat we elektronische facturen veel sneller kunnen verwerken en betalen. Er zit vaak een verschil van 5 tot 6 dagen op. Daarom wil ik een oproep doen aan onze leveranciers: schakel zo snel mogelijk over op e-invoice. Op die manier kunnen wij – en wellicht ook andere klanten – veel sneller betalen.”

57% minder verwijlinteresten

Wie de facturen tijdiger betaalt, is logischerwijs ook minder verwijlinteresten verschuldigd. “In 2020 bedroeg deze interest 1.579.567 euro, in 2021 was dat tot nu toe slechts 501.000 euro. De cijfers voor het laatste kwartaal ontbreken voorlopig, maar wanneer we een vergelijking maken tussen de eerste drie kwartalen, zien we een daling van maar liefst 57%. Dit toont aan dat tijdig betalen ook voor de Vlaamse Overheid loont. Daarom wil ik op dit elan verdergaan. Onze Vlaamse ondernemers willen samenwerken met betrouwbare overheden die tijdig betalen. Ik ben blij dat de Vlaamse Overheid er zo een is”, besluit minister Diependaele.

Meer in het topic: facturenVlaamse OverheidMatthias Diependaelee-invoiceverwijlinteresten