Privacyverklaring

Vlaamse Regering: 3.000 euro voor ondernemers met zwaar inkomensverlies

2 april 2020
Tekst
Peter Ooms

Vlaams minister-president Jan Jambon kondigt bijkomende economische steunmaatregelen aan. De Vlaamse Regering voorziet onder meer een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro voor ondernemers die meer dan 60 procent inkomensverlies lijden.

De Vlaamse Regering lanceert nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers en bedrijven die inkomensverliezen lijden door de coronacrisis. Deze vier maatregelen neemt de Vlaamse Regering:

  • Eenmalige compensatie van 3.000 euro. Ondernemingen die 60 procent van hun omzet zien dalen tussen halfweg maart en eind april krijgen een eenmalige premie van 3.000 euro. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven in de evenementensector, of bijvoorbeeld kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen en logopedisten die enkel nog dringende interventies mogen doen. Zij leggen dan een verklaring op eer af. Achteraf volgt hierop een cotnrole. Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen gebruik maken van een (verlaagde) compensatiepremie. Voorwaarde is dat ze ofwel sociale bijdragen betalen zoals in hoofdberoep, ofwel niet meer dan 80 procent tewerkgesteld zijn in hun hoofdberoep.
  • Uitbreiding waarborgcapaciteit. Voor grote bedrijven gaat de overheid meer borg staan als die bedrijven moeite hebben om hun leningen af te betalen. Daarvoor zal ze de waarborgcapaciteit van Gigarant (waarborgen boven 1,5 miljoen) uitbreiden van 1,5 miljard naar 3 miljard euro. Grote bedrijven kunnen zo een speciale Covid-19-waarborg krijgen.
  • Achtergestelde leningen van 3 jaar. Voor kmo’s (met een focus op start-ups en scale-ups) komen er achtergestelde leningen van drie jaar met een verlaagde rentevoet. De Vlaamse overheid voorziet daarvoor 250 miljoen euro.
  • 200 miljoen voor ‘gesubsidieerde’ sector. Er komt een noodfonds voor gesubsidieerde sectoren, zoals cultuur, jeugd, sport en media.

Meer in het topic: