Privacyverklaring

Vlaanderen betaalt sneller door elektronische facturatie

17 februari 2020
Tekst
Peter Ooms

In 2019 betaalde de Vlaamse Gemeenschap 86 procent van de 157.452 niet-betwiste facturen op tijd. Die tendens is nog stijgend voornamelijk dankzij elektronische facturatie.

In 2018 waren 50% van de facturen na 31 dagen na factuurdatum betaald, in 2019 was dat al na 23 dagen. We hebben de uitdrukkelijke ambitie om het in 2020 nog beter te doen,” zegt Matthias Diependaele in een persbericht. Hij is Vlaams minister van Financiën en Begroting.

Elektronische facturatie

De Vlaamse Regering streeft er naar alle niet-betwiste facturen tijdig te betalen. Om de evolutie van dat streven op te volgen, legt de minister van Financiën en Begroting het betaalgedrag voor aan de Vlaamse Regering. Voor 2019 legt Vlaams minister Matthias Diependaele een tijdige betaling van 86% van de 157.452 facturen voor. “Als we ons betaalbedrag opsplitsen in de betaalwijze, zien we vooral dat de elektronische facturatie een efficiënt en snel instrument is”, vertelt minister Diependaele. "We zetten daarom volop in op e-invoicing, wat ook wordt aangegeven door het stijgend aantal facturen dat we op deze manier verwerken. In 2018 was dat 50%, vandaag verwerken we 60% van onze facturen volledig elektronisch. Dit willen we de komende jaren verder opkrikken.”

Vroeger betalen

Vlaanderen heeft ook de ambitie om facturen vroeger te betalen dan de vervaldag. Dankzij e- invoicing is dat ook mogelijk. Vlaams minister-president Jan Jambon, bevoegd voor ICT, reageert tevreden: “Ook in het bedrijfsleven wordt elektronische facturatie steeds meer de standaard. Als Vlaamse overheid moeten we streven naar een voorbeeldrol op het vlak van digitalisering, zeker wanneer het een invloed heeft op de administratieve eenvoud en financiële gezondheid van bedrijven. In tegenstelling tot de manuele verwerking van de papieren exemplaren, kennen elektronische facturen een kortere doorlooptijd. Dit leidt tot snellere betalingen. In 2019 betaalden we 50% van de facturen 23 dagen na factuurdatum. Dat is 9 dagen sneller dan in 2018. Een bewijs dat het beleid rond radicaal digitaal loont en daarom gaan we met Vlaanderen steeds verder op dat elan.”

Meer in het topic: