Privacyverklaring

Donald Trump, Joe Biden en de markt voor groene obligaties

30 oktober 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Mocht Joe Biden winnen, zou dat zo’n verschil maken qua geopolitieke trends? Of zou het vooral om een stijlverschil gaan? Twee specialisten zien alvast één groot verschil: de aandacht voor klimaatverandering. En voor een specialist in groene obligaties zou een verkiezing van Joe Biden zelfs een ‘aardverschuiving’ betekenen.

Iemand als Hans Diels, de toekomstdenker van Etion, wijst erop dat de grote trend naar een afgeslankte rol van de VS in de wereld niet zal veranderen mocht Joe Biden winnen. De stijl zou wel veranderen, bijvoorbeeld inzake de aanpak van China. Biden zal meer kiezen om samen te werken met de EU, Japan en Zuidoost-Aziatische landen, zo schrijft Hans Diels.

Minder Amerikaans leiderschap

Hoewel Trump extreem communiceert en handelt, ziet Hans Diels het Amerikaanse leiderschap al langer afkalven. Doordat Trump ons blijft verbazen, vergeten we misschien hoe groot het verzet wereldwijd wel was tegen de acties van George W. Bush bij de invasie van Irak. De Bush-administratie verwierp ook het toen geldende Klimaatakkoord van Kyoto. Zelfs onder de Obama-administratie verzwakte het Amerikaans leiderschap, zo stelt Hans Diels. Obama speelde wel een belangrijke rol in het bereiken van een klimaatakkoord in Kopenhagen, maar de uitkomst bleef teleurstellend. Bij het zoeken naar een oplossing van het conflict in Syrië was de VS ook sterk afwezig. En ook in de Obama-jaren deed de VS al moeilijk over de benoeming van nieuwe WTO-rechters. Dit alles stond in sterk contrast tot de Clinton-jaren. Clinton speelde een belangrijke internationale rol in conflicten in het voormalige Joegoslavië, hij onderhandelde de toetreding van China in de WTO en bracht Rusland binnen in de G7/G8.

Klimaatverandering

Verwacht Hans Diels dan helemaal géén verschil? Toch wel, met name een groot verschil rond de aandacht voor klimaatverandering. Dat doet ook Johann Plé, Verantwoordelijke Groene Obligaties Strategie bij AXA IM. Zeker mocht een Biden-overwinning gepaard gaan met een Democratisch Congres, zo schrijft Johann Plé, zal hier een grote verandering komen. Johann Plé (AXA IM) wijst erop dat Joe Biden al zegde dat hij tijdens zijn ambtsperiode 2 biljoen dollar wil investeren in hernieuwbare energie voor bijvoorbeeld vervoer, stroomopwekking en bouw. Het is zelfs een van de belangrijkste maatregelen in zijn programma om de groeiende dreiging van de klimaatverandering te bestrijden, en de eerste grote toezegging van een Amerikaanse leider op dit gebied. Bovendien beloofde hij om terug in te stappen in het Akkoord van Parijs. Voor Johann Plé zou dat niet minder dan “een seismisch effect” hebben op de groene obligatiemarkt.

Dit zou ook de laatste stap kunnen zijn in de consolidatie van de wereldwijde markt voor groene obligaties als een geloofwaardig alternatief voor traditionele obligaties over de hele wereld.

Naar een veel groter aandeel van de VS in groene obligaties?

De inzet van de aangekondigde 2 biljoen dollar aan investeringen zou zeer waarschijnlijk de vorm kunnen aannemen van de uitgifte van groene obligaties, zoals het geval is met het herstelplan van de Europese Unie ter waarde van 750 miljard euro, waarvan 30% via groene obligaties zou moeten verlopen.

Johann Plé (AXA IM)

Momenteel vertegenwoordigen de in USD uitgegeven groene obligaties slechts 23% van de markt voor groene obligaties, terwijl ze eind 2017 nog steeds goed waren voor bijna 33%. Met een kapitalisatie van 70 miljard dollar blijven groene investment grade (IG)-bedrijfsobligaties in USD een klein deel van de Amerikaanse IG-bedrijfsobligaties, terwijl hun tegenhangers in EUR exponentieel zijn gegroeid tot meer dan 140 miljard dollar en vandaag meer dan 5% van de Europese IG-bedrijfsobligatiemarkt vertegenwoordigen.

In de Verenigde Staten was er veel minder geloof aan de impact van klimaatveranderingen en de potentiële economische gevolgen ervan. Vandaar minder belangstelling voor groene obligaties. Maar steeds frequentere grootschalige klimaatrampen hebben vandaag economische gevolgen die niet langer kunnen worden genegeerd. Volgens het laatste rapport van de Verenigde Naties is hun aantal in de afgelopen 20 jaar verdubbeld en worden de kosten ervan geschat op 3 biljoen dollar. In zoverre dat ook bij Amerikaanse investeerders de aandacht groeit voor extra-financiële criteria en milieuvraagstukken.

Internationale bedrijven en het klimaatrisico

Tegelijk willen wereldwijde en dus ook Amerikaanse bedrijven het klimaatveranderingsrisico integreren in hun strategieën en gaan ze zich ook interesseren voor de groene obligatiemarkten. In die context zag Johann Plé onlangs voor het eerst grote Amerikaanse bedrijven op de markt komen. Anderen zullen volgen, niet alleen om hun betrokkenheid bij een groenere overgang te tonen, maar ook om de interesse van investeerders uit alle lagen van de bevolking te wekken.

Tegen deze achtergrond probeert de Amerikaanse markt het tempo van de uitgifte van groene obligaties op het Europese continent bij te houden, maar dat is niet evident en het overwicht van de emissies in EUR in het universum blijft stijgen. Een overwinning van Joe Biden zou het tij kunnen keren, en een herbalancering tussen de twee deviezen mogelijk maken. Alleen al de Amerikaanse "Investment Grade"-bedrijfsobligatiemarkt is bijna 2,5 keer zo groot als zijn Europese tegenhanger en vertegenwoordigt dus een enorm groeipotentieel.

Een verkiezing van Donald Trump zou dit enthousiasme temperen, maar Johann Pré denkt dat die evolutie zich toch doorzet. Naarmate natuurrampen steeds gewelddadiger en frequenter worden, zal elk bedrijf en elke staat zich moeten aanpassen en investeren. Het groeimomentum van de groene obligatiemarkt in de Verenigde Staten zal toenemen, zelfs zonder Democratische overwinning.

Bron:

Meer in het topic: