Wat meer loonsverhoging voor 2021

27 december 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Wat meer loonsverhoging voor 2021

Werknemers in bedrijven in België zullen in 2021 een gemiddelde loonsverhoging van 2,3% ontvangen. Dit is wat meer dan dit jaar, toen werknemers gemiddeld 1,3 procent extra kregen.

Een en ander blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson, het Salary Budget Planning Report. De wereldwijde pandemie dwong veel bedrijven om hun geplande loonsverhoging eerder dit jaar naar beneden bij te stellen, lonen te bevriezen en andere financiële maatregelen te nemen om te kunnen overleven.

Ook het aantal Belgische bedrijven dat de salarissen verhoogt, zal stijgen in 2021. In 2020 verhoogde zes op de tien (60%) bedrijven de lonen, maar dit zal naar verwachting stijgen tot ruim acht op de tien (83%) bedrijven in 2021.

"Veel bedrijven kijken met voorzichtig optimisme naar 2021, wat tot uiting komt in iets meer ruimte voor loonsverhogingen dan we dit jaar zagen”, aldus Angel Hoover, Head of Willis Towers Watson Benelux.

Bedrijfstakken

In België zijn de minst optimistische bedrijfstakken als het gaat om salarisverwachtingen Energie en natuurlijke hulpbronnen met een gemiddelde voorspelde loonstijging van 1,8%, gevolgd door Automotive (1,9%) en Productie (2,1%). De drie belangrijkste bedrijfstakken die een meer genereuze stijging verwachten, zijn: Chemie, High Tech en Farmacie en gezondheidswetenschappen (2,4% voor alle drie).

“De impact is niet voor alle bedrijfstakken gelijk. Veel e-retailers zijn succesvol geweest en kennen hoge loonsverhogingen toe, terwijl meer traditionele retailers zeer weinig of geen verhoging geven.,” zegt Hoover.

In West-Europa en de rest van de wereld doet zich een soortgelijk algemeen beeld van de gemiddelde lonen voor, waarbij de meeste organisaties in grote economieën in 2021 hogere loonsverhogingen verwachten dan in 2020.

West-Europa

Hetzelfde geldt voor de rest van West-Europa: de meeste organisaties in de grote economieën verwachten in 2021 hogere loonsverhogingen dan dit jaar. De grootste stijgingen worden verwacht in

  • Nederland (2,5%),
  • Duitsland en het VK (beide 2,4%),
  • Italië (2,1%),
  • Frankrijk en Spanje (2%).

Overzicht salarisverhogingen (gemiddeld) in West-Europa en wereldwijd

BRON: SALARY BUDGET PLANNING REPORT VAN WILLIS TOWERS WATSON DATA SERVICES PRACTICE