Privacyverklaring

“We hebben een draaiboek voor buitenlandse investeringen”

5 maart 2019
Tekst
Peter Ooms

Boplan zet in op export en innovatie

Boplan won eind vorig jaar de Leeuw van de Export in de categorie kleine bedrijven. Het opvolgen van de activiteiten rond uitvoer is de kern van het takenpakket van financieel manager Björn Goemaere.

Boplan ontwikkelt en produceert duurzame middelen voor structurele veiligheid in bedrijfshallen, fabrieken, logistieke centra, luchthavens, boorplatforms en andere gebouwen. “We hebben intussen eigen vestigingen in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. We werken in deze periode aan de opstart van een filiaal in Italië. In een vijftigtal andere landen zijn we actief via distributeurs”, zegt Björn Goemaere, finance manager van Boplan Group. Daarnaast bedient Boplan een aantal grote klanten rechtstreeks vanuit het hoofdkwartier in Moorsele.

Draaiboek voor opstart

In al die gevallen valt het management terug op een draaiboek voor de opstart in andere landen. Boplan heeft een voorkeur voor eigen buitenlandse vestigingen omdat het zo extra middelen kan inzetten en een snellere groei nastreven. Op financieel vlak is het daarom belangrijk om goed in te schatten hoe snel het nieuwe filiaal break-even kan draaien. Vaak gaan er aanzienlijke middelen naar de investering. Een nieuwe markt veroveren, kost gewoon veel tijd. “Intussen hebben we veel ervaring opgebouwd en zo worden onze inschattingen steeds beter.” Die investeringen realiseert Boplan bij voorkeur met eigen middelen. Van externe investeerders is hoe dan ook geen sprake.

Strak beheer onderliggende data

Voor het opvolgen van de activiteiten in binnen- en buitenland doet Boplan een beroep op het ERP-systeem Microsoft Dynamics 365 Business Central, voorheen Navision of Microsoft Dynamics NAV genaamd. Daarin brengen de lokale medewerkers en accountants meteen alle gegevens in. “Op die manier hebben we in realtime een overzicht van alle evoluties in de vestigingen. Dit gaat over het opvolgen van onze Belgische productie, over het bijhouden van de voorraadniveaus in de VS tot het vormen van forecasts op basis van de ingegeven offertes wereldwijd. Dankzij de add-on Jet Reports kan ik kpi’s en dashboards maken, volledig afgestemd op de behoeften van Boplan. Die software laat toe om even flexibel te werken als een rekenblad, maar wel met een strak beheer van de onderliggende data.”

Veel IT, weinig mensen

“Er is heel wat aanpassing aan de software doorgevoerd om de efficiëntie te bevorderen. Een andere reden is dat Boplan veel onderdelen op maat produceert. Intussen zijn we een bedrijf met een omzet van 25 miljoen euro en 120 medewerkers wereldwijd. De financiële afdeling bestaat slechts uit één boekhouder per vestiging en voorlopig twee in het hoofdkwartier. De strategie die we hiertoe hanteren, is het intern, over de vestigingen heen optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Op administratief vlak hebben we daarom bijkomend geïnvesteerd in Document Capture, dat elke stap van de dagelijkse documentafhandeling stroomlijnt en automatiseert. IT-efficiëntie staat centraal. Voor mijn komst bij Boplan had ik heel wat ervaring opgebouwd bij een groot auditkantoor. Al te vaak had ik bij klanten gezien hoe de opeenstapeling van systemen voor problemen zorgde bij onder andere de rapportering en de consolidatie. Die situatie wilde ik absoluut vermijden.”

Risicobewaking

Een deel van de risico’s die Björn Goemaere moet bewaken, heeft te maken met het betalen van de facturen. “We werken samen met een makelaar in kredietverzekeringen om dat risico te verkleinen. Uiteindelijk verloopt alles heel vlot. Onze grootste klanten zijn vaak internationale logistieke en productiebedrijven met een uitstekende kredietwaardigheid. Wij volgen hen ook naar verre landen en op die manier krijgen we toch heel wat zekerheid in onze klantenportefeuille, ook in moeilijke landen. Daarnaast behalen we een groot stuk van onze omzet via onze distributeurs: dat zijn net bedrijven die we heel zorgvuldig selecteren op hun commerciële aanpak én hun kredietwaardigheid. Dat volgen we ook nauwgezet op.”

Leeuw van de Export

Boplan won vorig jaar de Leeuw van de Export in de categorie bedrijven tot 49 medewerkers. Het bedrijf werd beloond voor zijn innovatiekracht en de dynamische exportpolitiek. Voor die innovatie doet Boplan een beroep op instellingen als Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) dat ondersteuning biedt voor onderzoek en ontwikkeling. “Die subsidie is belangrijk omdat ze toelaat onze plannen aanzienlijk te versnellen. We behalen onze doelstellingen een stuk eerder dan aanvankelijk gedacht.”

Portret van Boplan

  • Boplan is opgestart in 1999 en ontwerpt, ontwikkelt en produceert duurzame middelen voor structurele veiligheid in bedrijfshallen, fabrieken, logistieke centra, luchthavens, boorplatforms en andere gebouwen. “Het productengamma bestaat uit modulaire componenten waardoor we voor elke omgeving een oplossing op maat kunnen bouwen. We passen onze oplossingen aan volgens de omgeving van de klant. In een diepvriesmagazijn of op een boorplatform bijvoorbeeld heersen specifieke omstandigheden”, zegt Björn Goemaere.
  • Met de beveiligingsproducten uit kunststof gaat Boplan de concurrentie aan met een traditionele markt op basis van staal. “Het grootste voordeel is dat bij een aanrijding slechts een kortstondige vervorming optreedt. Nadien keert de kunststof naar zijn oorspronkelijke vorm terug. Op die manier vormen onze producten een duurzamere oplossing”, zegt Björn Goemaere.
  • In die markt is het internet der dingen niet meer weg te denken. Boplan brengt daarom dit jaar de Smart Bollard op de markt, een aanrijdingspaal die is uitgerust met sensoren die continu informatie verzamelen over de toestand van het beveiligingssysteem, waardoor veiligheidsmanagers in staat zijn efficiënt te waken over de veiligheid. “De zware investering in O&O is een belangrijk effect van een strategische keuze om het hoogste segment in de markt te bedienen. Als financieel manager beheer ik mee die uitgaven. Boplan heeft zijn gamma volledig op eigen kracht uitgebouwd, zonder overnames om nieuwe technologie binnen te halen.”

Meer in het topic: