Privacyverklaring

“We smelten onze twee databases samen”

2 november 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
GF

Graydon en Creditsafe fuseren

Tien jaar geleden was Creditsafe een nieuwkomer op de Belgische markt. Het bedrijf maakte handelsinformatie breder beschikbaar via een internetplatform. Nu neemt Creditsafe gevestigde waarde Graydon over.

Bij zijn intrede op de Belgische markt bood Creditsafe klanten een ongelimiteerde toegang tot handelsinformatie tegen een vaste prijs per maand. Die prijs lag flink onder het aanbod van de bekende spelers Graydon en Dun & Bradstreet. Tot dan was een aanbod per dossier de gewone gang van zaken. De nieuwe aanpak als prijsbreker was erg succesvol en maakte het kantoor zo kapitaalkrachtig dat het Graydon kon overnemen.

“Creditsafe is met voorsprong het meest gebruikte platform voor handelsinformatie ter wereld. De troef van Creditsafe is dat het financiële gegevens uit zeer veel landen op een uniforme manier kan publiceren. Het hanteert een aanpak die volledig steunt op automatisering. Dat maakt snelle analyses mogelijk. Heel wat bedrijven verkopen nu online. Tijdens de transactie moeten ze beslissen of ze al dan niet zaken willen doen met de klant in hun webshop”, zegt Peter Gazelle, managing director van de samengesmolten organisatie GraydonCreditsafe Belgium nv.

Waarom nam Creditsafe Graydon over?

Graydon is marktleider in België en Nederland en heeft ook een vestiging in het Verenigd Koninkrijk. Het kantoor is in ons land de bekendste leverancier van handelsinformatie, met een historiek van meer dan 135 jaar. Peter Gazelle: “De kracht van Graydon schuilt in de diepgaande lokale analyses en de innoverende oplossingen die we de voorbije jaren hebben uitgewerkt. Ik ben hier nu zeven jaar managing director en stel vast dat we een vast cliënteel hebben van grote bedrijven die diepgaande en betrouwbare informatie nodig hebben over de Belgische markt. Zeker spelers uit de financiële sector zijn trouwe klanten van Graydon.”

Voor Peter Gazelle is het gecombineerde aanbod van Creditsafe en Graydon het beste van twee werelden. Het biedt een antwoord op de vraag van veel klanten: onbeperkte toegang tot standaarddata met daarbovenop de lokale expertise én de mogelijkheid tot extra analyses en gespecialiseerde rapporten. “We werken nu aan het samensmelten van de twee databases. Daarvoor nemen we rustig de tijd. Daarna bieden we één geïntegreerd platform en één productportfolio aan.”

Schokbestendigheid meten

Graydon heeft de voorbije jaren nieuwe producten ontwikkeld die bijkomende lagen van analyse leggen op de onderliggende data. “Het gaat bijvoorbeeld over de resilience-analyse na de uitbraak van het covidvirus. Hiermee konden we de schokbestendigheid van bedrijven meten. De overheid gebruikt die score intussen ook. Daarnaast hebben we producten om de compliance te verbeteren. We werken ook samen met bedrijven die hun fraudeaanpak willen aanscherpen en daarom op zoek gaan naar terugkerende patronen in de bedrijfsvoering van de daders. In hetzelfde kader werken we samen met de politie die focust op bedrijven die misdaadgeld witwassen. Denk maar aan de discussie over de impact van het drugsmilieu op de reguliere wereld in Antwerpen. Wij helpen de politie met analyses die wijzen op het fenomeen van de viswinkels die amper open zijn, maar wel veel omzet genereren. Onze analyses halen die atypische jaarrekeningen eruit”, zegt Peter Gazelle.

Nieuw: de datagedreven ESG-score

Helemaal nieuw is de datagedreven ESG-score die GraydonCreditsafe geeft aan elk Belgisch bedrijf in zijn database. Hind Salhane, head of ESG van GraydonCreditsafe Belgium: “Door de ESG-score te integreren in alle bedrijfsprocessen (o.a. facilitymanagement, sales, hr, debiteurenbewaking) zijn bedrijven in staat financiële return op lange termijn te verwerven en bovendien een positieve, sociale impact te genereren.”

Is het geen probleem dat de meeste bedrijven daarover weinig communiceren en al helemaal niet over hun impact op het milieu? Waarop is die score gebaseerd? “We hebben een aantal informatiebronnen in onze databases die we op een specifieke manier verrijken en analyseren. Aan de hand van unieke data-elementen stellen we aparte scores op voor Environment, Social en Governance en een geaggregeerde ESG-score. Voor elk van die thema’s hebben we een vijftiental datapunten. Het klopt dat we voor de milieuscore enkel gebruik maken van indirecte data omdat heel weinig organisaties hierover communiceren. Wel weten we uit ervaring dat we heel wat kunnen afleiden uit andere data en op basis daarvan tweedegraadsconclusies kunnen trekken. Zo heeft McKinsey aangetoond dat er een verband bestaat tussen genderdiversiteit en de innovatiekracht van een organisatie. Op die manier is het toch mogelijk een beoordeling te maken voor elk bedrijf, zonder absolute zekerheid te geven. De score geeft een waarschijnlijkheid weer. Dat geldt ook voor onze falingspredictie of de kans op fraude. Door de combinatie van een aantal analyses – het percentage elektrische wagens in het wagenpark, het profiel van de vacatures, indicaties over het energieverbruik, de sociale balans, enzovoort – drijven we die waarschijnlijkheid steeds verder op. Na langdurige voorbereidingen hebben we de ESG-score begin september gelanceerd. Meteen daarna hebben partijen ons gecontacteerd die beschikken over databestanden die hierbij passen. Dat laat ons toe om in de toekomst onze score stelselmatig verder te verbeteren”, zegt Eric Van den Broele, R&D-director van GraydonCreditsafe.

Vragenlijsten en greenwashing

Hind Salhane: “Er zijn twee grote voordelen van deze manier van werken: efficiëntie en objectiviteit. We hoeven niet elk bedrijf een vragenlijst te sturen. Dat kost veel tijd. Bedrijven kunnen die lijsten invullen zoals ze willen en dat roept in sommige gevallen het vermoeden van greenwashing op.”

“De ESG-score laat organisaties binnen de overheid en de bedrijfswereld toe een strategisch beleid uit te werken door in te spelen op opportuniteiten of door zwakheden aan te pakken”, besluit Eric Van den Broele.

Meer in het topic: