Privacyverklaring

"We smijten ons, maar hebben geen idee van de financiering." Willy Vertongen, Mederi

2 april 2020
Tekst
Peter Ooms

Wily Vertongen, CEO van Mederi, een netwerk van thuisverpleegkundigen, moet nu volop op zoek naar beschermingsmateriaal. Tegelijk zoekt hij financiering voor de organisatie van nieuwe vormen van zorg.

Willy Vertongen “In ons netwerk van zelfstandige thuisverplegers is er grote nood aan beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Een groot deel van mijn tijd gaat nu naar de onderhandelingen met mogelijke leveranciers al dan niet via gecentraliseerde aankopen. Daarnaast hebben wij elke dag een virtuele crisisvergadering met Teams om alle mogelijke aspecten te bespreken en te regelen.

Een belangrijke nieuwigheid voor onze Mederi-verpleegkundigen en de organisatie zijn de bijkomende diensten voor cohortezorg en schakelzorgcentra. Het eerste gaat om de verzorging van een beperkte groep besmette patiënten thuis door één verpleegkundige. Die moet dan beschikken over de beste beschermingsmaterialen. Schakelzorgcentra zullen straks zorgen voor coronapatiëntie die niet meer thuis kunnen blijven én voor patiënten die uit de ziekenhuis zijn ontslagen. Dat zijn taken die bovenop onze normale werking komen. Wij smijten ons daar voor 200 procent. Tegelijk moet ik vaststellen dat we niet goed weten hoe dat alles gefinancierd zal worden. Onze zelfstandige verpleegkundigen weten dus ook nog niet hoeveel ze daarmee zullen verdienen.”

Deze reactie kwam er in de nasleep van een rondetafel over finance in de gezondheidszorg die doorging vóór de coronacrisis. Achteraf contacteerde de redactie de deelnemers nog over hun professionele situatie na de uitbraak. In de komende dagen volgen nog van dergelijke reacties. Het geheel is dan te lezen in het FDmagazine van eind april.

Meer in het topic: