“We zijn voor honderd procent virtueel georganiseerd”

1 februari 2021
Tekst
Dirk Van Thuyne
“We zijn voor honderd procent virtueel georganiseerd”

Het coronavirus was het voorbije jaar een gesel voor veel bedrijven, maar er zijn ook uitzonderingen waar de omzet een boost kreeg. P95 uit Heverlee is daar een voorbeeld van. Het bedrijf is gespecialiseerd in epidemiologische dienstverlening en begeleidt farmabedrijven die vaccins op de markt willen brengen. Onder meer om de organisatie klaar te stomen voor verdere groei trok P95 de voorbije zomer Stefaan Castelein aan als chief financial officer.

Waarom heb je voor dit bedrijf gekozen?

Ik was op zoek naar een groeibedrijf met beslissingscentrum in België. Voordien was ik vooral actief bij softwarebedrijven, maar de sector van de life sciences heeft me altijd geboeid. Zo ben ik bij P95 terechtgekomen. Eerst deeltijds, maar al na enkele weken bleek dat ik meer voor het bedrijf kon betekenen. Sindsdien ben ik voltijds aan de slag. P95 legde de voorbije jaren al een mooi groeiparcours af, maar het coronavirus heeft de hele sector een enorme boost gegeven. Het is nu cruciaal om de bedrijfsorganisatie voldoende aandacht te geven zodat ze kan meegroeien.

Hoe moeilijk is dat? P95 heeft een dertigtal medewerkers, verspreid over tien landen.

We hebben geen kantoorgebouw, iedereen werkt van thuis. P95 is voor honderd procent virtueel georganiseerd en dat maakt het soms extra complex. Hr, internationale payroll, volledig digitale administratie, … : het is een voortdurende uitdaging. De belangrijkste rem op de groei is het vinden van de juiste medewerkers met de juiste kwalificaties.

P95 heeft de ambitie om verder te groeien. Zal dat enkel organisch zijn of zijn overnames niet uitgesloten?

Momenteel is er veel meer vraag dan aanbod in de markt. Door te kiezen voor puur organische groei zouden we heel wat kansen laten liggen. Daarom kijken we actief uit naar interessante opportuniteiten in de markt. De overname van of doorgedreven samenwerking met complementaire bedrijven kan ons helpen om de groei te versnellen.

Welke opties zijn er om die overnames te financieren?

We sluiten niets uit. Veel zal afhangen van de houding van de banken. De voorbije jaren heb ik alvast veel waardevolle ervaring opgedaan bij mijn vorige werkgevers – Luciad, MobileXpense – waar ik een aantal buitenlandse overnames heb begeleid. Niet alle acquisities groeien uit tot succesverhalen. Daar moeten we heel waakzaam voor zijn.

Wie zijn de aandeelhouders van P95?

Bijna tien jaar geleden heeft Thomas Verstraeten het bedrijf opgericht. Hij is nog altijd de hoofdaandeelhouder. De voorbije jaren heeft hij het kapitaal opengesteld voor de medewerkers en de vennootschap omgevormd tot een partnershipmodel.

Hoe ziet je takenpakket eruit?

In een kleinere organisatie is dat heel divers. Ik stuur een klein team aan van twee personen die instaan voor de backoffice-activiteiten. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de juridische zaken. De focus ligt op de commerciële overeenkomsten. Tot voor kort deed het bedrijf een beroep op een externe boekhouder. Van tussentijdse rapportering was er al die tijd nauwelijks sprake en daarom hebben we beslist om de boekhouding te insourcen. We zijn nu volop bezig met de implementatie van een boekhoudpakket. Met het oog op de verdere internationale groei hebben we gekozen voor Oracle NetSuite. Een snellere en meer kwalitatieve rapportering moet het management toelaten om het bedrijf beter aan te sturen.

Wat heb je de voorbije maanden nog gerealiseerd?

In de eerste plaats hebben we een formeel managementteam in het leven geroepen met een focus op het implementeren en verbeteren van de cruciale bedrijfsprocessen. De tijd dat iedereen ad hoc aan de managing director rapporteerde, is daarmee voorbij. Daarnaast werk ik volop aan een aangepaste en efficiënte organisatiestructuur. Op minder dan een jaar tijd zijn we van vijftien naar dertig medewerkers gegaan en dat zorgt voor enkele groeipijnen. Ik heb intussen het financiële luik afgesplitst van hr en officemanagement. Begin volgend jaar komt een financieel medewerker ons team versterken. Het is nu zaak om het juiste evenwicht te vinden. Het is zeker niet de bedoeling om een logge structuur te creëren.

Zijn er nog belangrijke aandachtspunten voor jou?

Als onderdeel van de professionalisering wil ik in onze organisatie nog meer de focus leggen op winstgevendheid. We hebben geen salesteam. Alle offertes die de deur uitgaan, zijn in de eerste plaats technische documenten. In onze organisatie denken we nog te weinig in commerciële termen en ik wil daar verandering in brengen. We hebben een divers klantenbestand waarvoor telkens een aparte commerciële aanpak nodig is. Aan de ene kant hebben we tal van commerciële klanten, daarnaast werken we vaak voor de non-profitsector. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bijvoorbeeld een van onze klanten. Het is belangrijk voor onze uitstraling om een dergelijke naam op de klantenlijst te hebben. We moeten een evenwicht zoeken tussen kortetermijnwinst en het strategisch belang van een dergelijke klant.

Heeft de nieuwe job een impact gehad op je work-lifebalans?

Niet echt. Vroeger werkte ik ook al vaak van thuis uit. Dat is dus nauwelijks of niet veranderd. Wel merk ik dat ik door het coronavirus nu nog minder contact met andere mensen heb en dat begint te wegen. Ik mis de gezellige etentjes met familie en vrienden. Ik probeer wel wekelijks te tennissen. Ik kijk ernaar uit om in levenden lijve kennis te maken met mijn collega's. Een van hen woont op Mallorca en het is een traditie bij P95 om op dat mooie eiland de jaarlijkse teambuilding te houden. Dat is er dit jaar niet van gekomen. We hebben wel een virtuele retraite gedaan, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde.

(kader)

Wat doet P95?

P95 is een onafhankelijke contractonderzoeksorganisatie die gespecialiseerd is in het begeleiden van bedrijven die vaccins op de markt willen brengen. Het bedrijf met hoofdzetel in Heverlee is wereldwijd actief en telt onder zijn klanten heel wat grote farmaspelers, zoals Johnson & Johnson, Pfizer, GSK, Merck enzovoort. Het voorbije jaar zag P95 zijn personeelsbestand verdubbelen tot dertig. De omzet voor 2020 ligt tussen 3,5 en 4 miljoen euro, een pak meer dan de 2,3 miljoen euro van 2019.