Privacyverklaring

Wereldeconomie in gevaar door coronavirus

2 maart 2020
Tekst
Peter Ooms

Het coronavirus heeft al aanzienlijk menselijk lijden en grote economische disruptie met zich meegebracht. Klanten over de hele wereld voelen de productievertraging in China

Dat is het bewijs van de sleutelrol van China in globale toeleveringsketens, de reissector en de grondstoffenmarkt. De infecties die daarna optraden in andere landen hebben een gelijkaardig effect, weliswaar op een kleinere schaal.

Het groeiperspectief is hierdoor heel onzeker.

  • In de veronderstelling dat de epidemie over zijn piek gaat in de loop van het eerste kwartaal van 2020, en de uitbraak in andere landen eerder mild en gecontroleerd verloopt, kan de globale groei vertragen met een half procentpunt in vergelijking met de verwachtingen van de OESO in november 2019.
  • De jaarlijkse groei van de wereldeconomie zal dan dalen tot 2,4% in 2020. Een daling ten opzichte van de verwachte 2,9%.
  • De verwachtingen voor China heeft de OESO drastisch bijgesteld. De groei zou daar onder de 5% uitkomen dit jaar. In 2021 zou de economie weer groeien tot 6% wanneer de productie weer aansterkt tot het voorspelde niveau vóór de uitbraak van corona.
  • De negatieve impact van de uitbraak van het coronavirus is vooral voelbaar in het vertrouwen, de financiële markten en de reissector. Het leidt ook tot disruptie in de supply chain. Dat alles noopt de OESO uit te gaan van een daling van de verwachtingen voor de economie van alle G20-regio’s en zeker voor die sterk verbonden zijn met China: Japan, Korea en Australië.
  • Wanneer de negatieve effecten van de uitbraak van de ziekte zoals gehoopt zouden verdwijnen, dan kan het weerkeren van het vertrouwen door goed-gemikte maatregelen in de meest getroffen economieën de globale groei weer boven de 3,25 % brengen in 2021.
  • Als de uitbraak intensiever is en langer duurt zou dit de groei aanzienlijk verzwakken. Dat zou gebeuren wanneer de ziekte zich nog sterk verspreidt in Azië, Europa en Noord-Amerika. De groei daalt dan onder de 1,5 % in 2020, de helft van wat eerder was voorzien.

Bron: Oeso

Meer in het topic: