Privacyverklaring

Wereldeconomie kende slappe groei in 2019

30 januari 2020
Tekst
Peter Ooms

The Economist Intelligence Unit verwacht dat de economische cijfers van de landen in de G7 en de BRIC voor het voorbije kwartaal nog maar eens zullen wijzen op een zeer matige groei van de wereldeconomie

Dat slechte resultaat weerspiegelt de trage wereldwijde groei in 2019. Oorzaak is het gecombineerde effect van:

  • mondiale handelsspanningen,
  • een sterke vertraging van de reële bbp-groei in de VS, China en India
  • vernieuwde volatiliteit in opkomende markten
  • politieke onzekerheid in een aantal EU-landen.

Een greep uit de belangrijkste vaststellingen:

VS

De VS kende in het vierde kwartaal van 2019 nog steeds de sterkste groei onder de landen van de G7, namelijk 0,4%. Dat is evenwel een vertraging ten opzicht van het derde kwartaal (0,5%). De economie in de VS vertoont tekenen van spanning in de laatste maanden van 2019. In december trad met name een scherpe vertraging van de werkgelegenheidscreatie op. Dat zal ook in de komende maanden verder gaan omdat ook de investeringen zwak presteren. The Economist verwacht voor 2019 een matige groei van 2,3%, die nog zal vertragen naar 1,7% in 2020.

China

De tweede grootste economie ter wereld is China. Dat land kende een versnelling van de groei in het laatste kwartaal na het voorlopige akkoord over de handelsrelatie tussen de VS en China. Samengevat voorziet het instituut dat China in 2019 een groei van 6% zal kennen. Dat is voldoende om de langetermijnplannen over de verdubbeling van het BNP te realiseren.

Europa

In de EU verbeterden de resultaten lichtjes in het laatste kwartaal, maar ze bleven zwak. The Economist schat dat Frankrijk het snelste groeide van de Europese G7-landen. Dat zou gaan om 0,3% per kwartaal in de loop van 2019. De lokale vraag is voldoende om te weerstaan aan de wereldwijde handelsspanningen. Duitsland is meer gericht op export en voelt die spanningen veel meer. De groei zal blijven steken op 0,2% in de periode tussen oktober en december. Ook in Italië en het Verenigd Koninkrijk blijft de groei heel zwak met 0,1%. De oorzaak is in beide landen te zoeken bij de politieke onzekerheid.

Bron: The Economist Intelligence Unit

Meer in het topic: