Privacyverklaring

Werken of doctoreren?

1 maart 2020
Tekst
Peter Ooms

FDcampus - Absoc

Net als de andere leden van het presidium van Absoc heeft Wout Maerschalck al enkele aanbiedingen gekregen om vanaf september aan de slag gaan. Maar hij twijfelt nog of hij niet liever zou doctoreren.

Wout Maerschalck studeert handelswetenschappen aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, Campus Antwerpen. Hij koos voor een major in finance en een minor in internationale relaties.

Streepje voor

Tijdens zijn periode in het presidium van Absoc als medeverantwoordelijke voor de professionele activiteiten zoals de jobbeurs, de nieuwe kmo-beurs en de Annual Conference, kwam hij in contact met heel wat verantwoordelijken van bedrijven die de activiteiten sponsoren. “Als student die heel wat tijd investeert in ernstige evenementen zoals jobbeurzen en conferenties, heb je bij die professionele mensen een streepje voor. Veel van mijn collega’s in het presidium hebben nu al een arbeidscontract op zak, maanden voor het moment dat ze afstuderen. Ik heb die zekerheid nog niet, ik hou de boot nog even af tot ik de knoop heb doorgehakt over mijn doctoraat.”

Statistisch onderzoek

Wout Maerschalck overweegt om een voorstel voor een doctoraat in te dienen. Dat zou hem enkele jaren werkzekerheid aan de universiteit bieden. Achteraf kan dat ook de deur openen voor specifieke jobs. Toch duikt er net dan onzekerheid op. De universiteit van Leuven houdt namelijk vaak de boot af voor de eigen doctorandi om inteelt in het academisch personeel te vermijden. “Als je dan wil lesgeven aan de universiteit, moet je elders je geluk proberen. Dat vind ik een minder aantrekkelijk perspectief”, zegt Wout Maerschalck.

Hij wil daarom eerst nog rustig het laatste trimester afwerken en zijn masterthesis schrijven. “Ik heb al heel wat voorbereidend werk gedaan voor een onderzoek naar de langetermijneffecten van een naamsverandering op de waarde van een beursgenoteerd bedrijf. In februari ben ik begonnen met het verzamelen van de data voor het statistisch onderzoek. Ik vraag me af of ik dat wel zo leuk vind. Dat zal ik over enkele weken kunnen vaststellen.”

Lesgeven?

Een ander alternatief voor de jonge man is een bijkomend – master na master – diploma als lesgever. “Het is voor mij zeker een aantrekkelijk vooruitzicht om mijn kennis te delen met grote groepen jonge mensen. Met dat extra jaar moet mijn studieperiode ook echt wel afgesloten zijn. Het wordt tijd om op eigen benen te staan en zelf voor de kost te zorgen.”

Wout Maerschalck heeft tijdens zijn studies een week stage gelopen bij Bain & Company. Daar is het idee gegroeid om ook buitenlandse ervaring op te doen. Hij wilde naar de VS en kreeg een beurs voor een bilaterale uitwisseling met de bekende Amerikaanse Wharton School in de richting Business Administration. “Dat was een heel boeiende periode waarin ik veel interessante personen (onder andere Elon Musk) heb ontmoet. Ook het Amerikaanse studentenleven en de verenigingen hebben nieuwe ideeën opgeleverd die we nu met Absoc willen overzetten naar de Belgische situatie.”

Meer in het topic: