Privacyverklaring

Wirecard schandaal maakt verbeterd toezicht noodzakelijk

3 augustus 2020
Tekst
Peter Ooms

De EU-commissaris voor economie Valdis Dombrovskis wil het financieel toezicht versterken. De grote gebreken die aan het licht kwamen in de nasleep van het failliet van de Duitse betaaldienstverlener Wirecard maken dat noodzakelijk.

“Het Wirecard-schandaal zal de inspanningen van Brussel om het financieel toezicht te upgraden in een stroomversnelling brengen. De val van dat bedrijf heeft aangetoond dat we een sterkere verdediging tegen fraude nodig hebben,” zei Valdis Dombrovskis aan de zakenkrant Financial Times.

Gemiste kans

Hij voegde eraan toe dat de ineenstorting van Wirecard hem versterkte in de overtuiging dat de voorgaande mislukte poging om de financiële toezichthouders te verbeteren “een gemiste kans” was. Een nieuwe poging is dus noodzakelijk.

“We bekijken hoe we het systeem kunnen versterken om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Het is heel duidelijk een geval waarbij de investeerders niet beschikten over eerlijke informatie over de toestand van het bedrijf. Dit moet nu onderzocht worden en daaruit moeten we conclusies trekken,” aldus Valdis Dombrovskis.

De commissaris en vicevoorzitter wil daarnaast onderzoeken hoe de commissie de rol van de auditcomités in beursgenoteerde bedrijven kan verbeteren. Dat moet verzekeren dat zij bijvoorbeeld voldoende due diligence verrichten.

1,9 miljard euro blijkt “onbestaand”

Wirecard ging failliet in juni nadat het moest toegeven dat 1,9 miljard euro aan cash “niet bestond”. Het staat nu al te boek als een van de grootste bedrijfsschandalen in de EU. Achteraf bleek dat de auditor EY had nagelaten sommige bankrekeningen te controleren en dat meer dan drie jaar na elkaar. De Duitse toezichthouder krijgt nu het verwijt dat die dergelijke controles onvoldoende heeft gesuperviseerd.

Bron: Financial Times

Meer in het topic: Valdis DombrovskisEU