“Wisselwerking studeren-werken is verrijkend”

1 oktober 2021
Tekst
Thomas Laureys
“Wisselwerking studeren-werken is verrijkend”

Arnaud Geerts volgt een banaba accountancy-fiscaliteit aan Thomas More Mechelen. Hij combineert zijn studies met een flexibele baan in een boekhoudkantoor. De combinatie van studeren en werken beschrijft hij als een absolute aanrader.

Van september 2020 tot januari 2021 was Arnaud voltijds student. “In januari kwam ik via LinkedIn in contact met Stefaan Vanroy van Finivo. Ik liet hem weten dat ik naast studeren ook wou werken.” Zo begon Arnaud, naast zijn studies, op flexibele basis te werken in een boekhoudkantoor. “De combinatie werken-studeren vind ik fantastisch. Ik krijg veel ondersteuning en kansen bij Finivo. Veel schoolse kennis kan ik hier meteen in de praktijk brengen. De wisselwerking is verrijkend. Ik merk hoe goed de opleiding aansluit op de praktijk.” Op dit moment werkt hij achter de schermen bij het inboeken van facturen, het opmaken van btw-aangiftes … “Klantencontacten en advies aan klanten spreken me aan, maar daarvoor moet ik nog bijleren.”

Einde van de boekhouder?

De boekhoudwereld ondergaat een golf van automatisering en digitalisering. Sommigen voorspellen het einde van het boekhoudersvak, anderen zien kansen. “Het automatiseren van repetitief werk laat ruimte voor andere taken. Vroeger betaalde de klant om de wettelijke formaliteiten in orde te brengen. Klanten zijn steeds minder bereid enkel hiervoor te betalen. Dankzij automatisatie en digitalisatie kunnen boekhouders meer meedenken en advies op maat geven. Daar hechten klanten echt belang aan.”

Toekomst

Arnaud heeft een duidelijk beeld over zijn toekomst. “Na het middelbaar wist ik niet goed wat ik wou. Nu zijn die motivatie en goesting om keihard te werken er wel.” Eerst zal hij nog een jaar studeren, daarna voltijds gaan werken. De jobstarter wil in avondonderwijs verder studeren aan de fiscale hogeschool. Het plan is om daarnaast het toegangsexamen af te leggen bij Itaa, de beroepsvereniging voor boekhouders. “Dit laat me op termijn toe eventueel als zelfstandig boekhouder aan de slag te gaan.”

Ware passie vinden

Na zijn humaniora startte Arnaud de opleiding rechten. “Na twee jaar stopte ik, het was niet mijn ding. Ik besloot mijn passie voor economie en financiën te volgen en koos voor bedrijfsmanagement. In het derde jaar moest ik een stage zoeken.” Hij vond een commerciële functie bij Greenwatch en bleef er na zijn stage aan de slag. Arnaud werkte er als businessdeveloper voor systemen om fotovoltaïsche installaties vanop afstand te monitoren. Tijdens de coronacrisis kwam het besef dat de verkoopsector niet zijn ware passie was. “Ik had meer interesse voor economie en financiële dienstverlening. Daarom begon ik aan de opleiding accountancy-fiscaliteit.”