Zo maken we mobiliteit makkelijker

5 september 2022
Tekst
PARTNER CONTENT

De mobiliteit van de toekomst zal eenvoudig, naadloos en slim zijn. Mobiliteit wordt multimodaal en optimaal aangepast aan de behoeften en omstandigheden. Maar wat betekent dat voor u en mij?

  • De mobiliteitsbehoeften veranderen, mede door de toename van thuiswerk
  • Mobiliteits-providers zullen bredere en beter op elkaar afgestemde oplossingen aanbieden
  • Mobiliteitskaarten maken nu al multimodale en geïntegreerde oplossingen mogelijk
  • Mobiliteitsplatformen brengen u morgen in één klik op de snelste manier naar uw bestemming

We maken de geboorte mee van een nieuwe manier van omgaan met mobiliteit. Deze transformatie speelt in op de veranderende behoeften en verwachtingen van de consument/werknemer/zelfstandige, die vaker thuis of in co-working spaces werkt en dus niet elke dag dezelfde mobiliteitsbehoefte heeft. Vandaag met de deelauto naar de co-working, morgen thuiswerk, vrijdag met de trein en de deelstep van het station naar kantoor. En volgende week een volledig ander scenario dat bovendien last-minute kan veranderen. Deze systeemverandering wordt mogelijk gemaakt door de technologische ontwikkelingen van ICT, betalings-, locatie- en navigatiesystemen. De nieuwe mobiliteit krijgt vorm door de komst van nieuwe spelers en door bestaande (leasing-)bedrijven die zichzelf opnieuw uitvinden.

De markt is klaar voor brede, geïntegreerde mobiliteitsoplossingen. Leasemaatschappijen en andere bedrijven vervellen tot full-service mobility providers die alles rond werk en privé-mobiliteit faciliteren: niet alleen een auto, fiets of step, maar ook een geïntegreerde oplossing voor ander vervoer (taxi’s, openbaar vervoer, deelplatformen, ...). De meest succesvolle bedrijven zullen in een nog uitgebreider en beter geïntegreerd aanbod voorzien, waarin degelijke IT-infrastructuur en ergonomische bureaustoelen voor thuiswerkers ook een optie kunnen zijn. Voor het zo ver is moeten er nog heel wat administratieve, fiscale en wettelijke hordes worden genomen. Maar wat werkmobiliteit betreft, is er nu al veel mogelijk.

Mobiliteitskaart

Ze zijn nog relatief onbekend, maar ze functioneren prima: mobiliteitskaarten die een alles-in-een-oplossing bieden voor al uw professionele verplaatsingen. Of het nu met de leasewagen is, openbaar vervoer (bus, metro, tram, trein), taxi, deelmobiliteit (fietsen, scooters, steps, auto's). Met zo'n kaart kan u de nodige vervoermiddelen boeken en betalen. U kan er een leasewagen mee voltanken, opladen en de parking of de carwash betalen.

Slim mobiliteitsplatform

Maar alles kan beter. Mobiliteitsplatformen en bijhorende apps suggereren in real-time de ideale multimodale oplossing in functie van uw behoeften en de verkeersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld: reis met de auto tot aan de rand van Brussel en op een elektrische step over stappen. In sommige apps kan je bovendien een “mood” of stemming aangeven, die de mogelijkheden verfijnt. Zo zal de app bij mooi weer eerder een verplaatsing met de fiets suggereren en een andere oplossing voorstellen als u onderweg bent met de hond. Bovendien kan u niet alleen de ideale oplossing real-time zien, maar ook uw reis met één klik boeken en betalen. En minstens even belangrijk: mobiliteitsplatformen stellen de werkgever in staat om het mobiliteitsbudget te managen en zijn geïntegreerd in payroll en administratie. We zeiden toch dat mobiliteit makkelijker werd?

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Arval Belgium N.V. (Brussel))

Hoe kunt u de mobiliteit van uw vloot beheren? (arval.be)