Privacyverklaring
Toon Vanagt Toon Vanagt
Tekst
Peter Ooms

De voorzichtige cfo

3 oktober 2022
Er zijn heel wat publieke informatiebronnen gratis beschikbaar
Bedrijven kunnen meer gebruikmaken van nieuwe financiële technologie om hun eigen aanbod van producten en diensten uit te breiden. Ook kunnen ze hun eigen processen nog flink efficiënter maken door samen te werken met fintechbedrijven.

Bedrijven kunnen meer gebruikmaken van nieuwe financiële technologie om hun eigen aanbod van producten en diensten uit te breiden. Ook kunnen ze hun eigen processen nog flink efficiënter maken door samen te werken met fintechbedrijven.

Voor Toon Vanagt is fintech zoveel meer dan alleen toepassingen voor banken. Ook cfo's van bedrijven buiten de financiële sector kunnen hun voordeel doen met technologie die de financiële processen automatiseert. Op de CFO Conferenz zal Toon Vanagt een inspirerend overzicht brengen van die fintechmogelijkheden voor cfo's.

Financiële processen

De boekhouding is de eerste afdeling waar bedrijven nog altijd efficiëntiewinsten kunnen behalen. Dat doen ze enerzijds met intussen alomtegenwoordige oplossingen zoals Optical Character Recognition (OCR) waardoor ze documenten als bestelbonnen en facturen op een digitale manier kunnen verwerken. Robotic Process Automation (RPA) en contractplatformen kunnen daarna helpen om de volgende stap te zetten. "Dat biedt de mogelijkheid om de workflow te versnellen en achteraf ook gesofisticeerde rapporten en voorspellende analyses uit te voeren. In zo’n volledig geautomatiseerde boekhouding zijn bedrijven in staat om niet alleen de documenten en transacties in realtime te koppelen, maar ook om een strak gestandaardiseerd proces op te zetten, dat waterdicht te auditeren valt."

Een ander voorbeeld is de nieuwe dienst met synthetische IBAN-bankrekeningnummers. “Die kun je voorbehouden voor individuele klanten of verkopers. Dat maakt het voor een bedrijf makkelijk om de betaling op te volgen en daarover te rapporteren. Die alias-rekeningen kunnen namelijk dienen om relevante afdelingen de betalingsstatus te laten opvolgen, terwijl het geld toch op de rekening van het bedrijf zal blijven staan.”

Compliance

Bijkomende analyse en rapportering is nodig om fraude te onderzoeken en compliance te verzekeren. Bijvoorbeeld: handel drijven met gesanctioneerde Russische bedrijven is sinds de oorlog in Oekraïne niet meer toegelaten. Bij een dergelijk handelsverbod moeten Belgische ondernemingen wel goed weten wie van hun klanten en leveranciers Russen zijn. Soms kunnen ze Europese dochterondernemingen of postbusadressen hebben, maar toch volledig in handen zijn van Russische investeerders. Dat vraagt een wat gesofisticeerdere analyse. "Bedrijven beseffen te weinig dat er ook heel wat publieke informatiebronnen gratis beschikbaar zijn, waarmee ze dergelijke analyses kunnen onderbouwen. Maar dat hoeft niet alleen over compliance te gaan. Via Open Data kunnen ze veel informatie verzamelen over hun klanten en prospecten, die tot meer omzet kan leiden", zegt Toon Vanagt.

Nieuwe producten en diensten

De doorbraak voor de fintechbedrijven was de open banking-regelgeving die de banken verplichtte om rekeninginformatie beschikbaar stellen voor derde partijen en ook betalingsinitiatie van buitenaf toe te laten. Die zogenaamde PSD2-richtlijn (voluit Payment Service Directive 2) maakt ook diensten mogelijk als buy now pay later met instant asssessments om de betaalcapaciteit en -gedrag van de klant te bepalen. Consumentenbedrijven als H&M of AS Adventure gebruiken dat nu al op grote schaal om hun klanten krediet toe te staan tijdens een korte periode. “Het Zweedse Klarna biedt die diensten aan, maar draagt tegelijk zelf ook het risico op niet-betaling. Door die extra financiële dienst aan te bieden kan de retailer zijn consumenten extra bedienen in inflatoire tijden. Ik zie ook de commerciële banken in die richting opschuiven, bijvoorbeeld in hun leasingactiviteiten. Andere opteren dan weer om duurdere producten aan te bieden aan een jonger en minder kapitaalkrachtig publiek. Dat kan door een afbetalingsplan aan te bieden.”

Voorzichtige cfo

Toon Vanagt is ervan overtuigd dat de financiële afdeling nog grote stappen kan zetten op het vlak van innovatie. “Helaas worden cfo’s nog te vaak als terughoudend ervaren als het op innovatie aankomt. Dat heeft uiteraard te maken met hun functie en de taak om de uitgaven onder controle te houden. Experimenteren met nieuwe technologie past vaak niet goed bij de drukke verantwoordelijkheden. Maar ik wil net laten zien dat ze ook nog heel wat vooruitgang kunnen boeken op het vlak van efficiëntie in de eigen processen én op het vlak van nieuwe producten en diensten om de omzet te helpen verhogen.”

Banken

In België oogsten twee klassieke banken veel erkenning voor hun investering in technologie. KBC en Belfius gooien internationaaal zelfs hoge ogen met hun mobiele applicaties, maar daar stopt het niet. “KBC lanceerde in juni nog de Kate Coin, een eigen digitale munt als vernieuwende uitbreiding op klassieke getrouwheidsprogrammas met punten. Erg disruptief, omdat je het kunt zien als aanloop naar alternatieve ‘geldcreatie’ door een commerciële bank. De munt is weliswaar gebaseerd op blockchaintechnologie, maar het is wel een gesloten ecosysteem. Met deze soort privéblockchain beloont KBC de eigen klanten, maar krijgt ook expliciete toestemming van de klant om diens aankoopgedrag in kaart te brengten. In ruil voor die profielinformatie kan de klant met de Kate Coins nieuwe aankopen doen. Dat is een nieuw middel voor een grotere klantenbinding”, zegt Toon Vanagt.

Belfius scoorde dan weer mooi met de joint venture met Proximus om de nieuwe mobiele bank Beats te lanceren. “Maar je mag ook niet vergeten dat de neobank Aion in Europa actief is met een Belgische banklicentie. In combinatie met de Poolse technologiepartner Vodeno is dat een voorloper op het vlak van banking as a service. Zo kan Aion/Vodeno niet alleen bedrijven, maar ook andere banken toelaten om financiële diensten aan te bieden via haar systemen of op basis van haar banklicentie. De klassieke banken lijken niet direct van plan om zelf dergelijke platformdienstverlening aan te bieden”, zegt Toon Vanagt.

Die mogelijkheden werpen ook een ander licht op het Belgische initiatief om een nieuwe bank op te richten. “Het voorbeeld van New B toont aan dat de oprichting van zo’n eigen bank met alle technologie en complianceverplichtingen meer dan veertig miljoen euro kost. Zonder schaalbaar platform en inkomstenmodel valt dat gewoon niet terug te verdienen. Ik maak me sterk dat dit heel wat goedkoper en met lager risico had gekund door de licentie en technologische investeringen uit te besteden aan een specialist, die dat aanbiedt als bank as a service. Aion is trouwens niet de enige speler op dat vlak. In Duitsland heb je Solaris, Bankable in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk zijn er Swan en Treezor.”

TOON VANAGT

Toon Vanagt is in de eerste plaats een ondernemer die al een aantal technologiebedrijven heeft opgestart. In zijn huidige bedrijf Data.be levert hij bedrijfsinformatie die nuttig is in het kader van bijvoorbeeld de know your customer compliance zoals de tekenbevoegdheid van managers.

Eerder dit jaar verkocht hij zijn start-up Casius, een platform waar verbouwers geschikte vakmensen konden vinden. Hij isnook actief als medestichter en animator binnen Fintech Belgium waar de jonge financieel-technologische bedrijven zich verenigen.