Privacyverklaring
Fintech
Tekst
Philip Verhaeghe

Durf nieuwe technologie gebruiken om je backoffice te optimaliseren

1 februari 2020
Terwijl fintechs eerst stoutmoedige uitdagers van de traditionele banken waren, hebben ze nu een eigen plaats veroverd
Twee conferenties, ‘Digital Finance Europe’ van B-Hive en de ‘Fintech Belgium Summit’ van de gelijknamige vzw bundelden eind november vorig jaar hun krachten in de eerste Digital Finance Summit. Die samenwerking is het gevolg van grote wijzigingen in de sector nu B-Hive er het bijltje bij neerlegt.

Twee conferenties, ‘Digital Finance Europe’ van B-Hive en de ‘Fintech Belgium Summit’ van de gelijknamige vzw bundelden eind november vorig jaar hun krachten in de eerste Digital Finance Summit. Die samenwerking is het gevolg van grote wijzigingen in de sector nu B-Hive er het bijltje bij neerlegt.

De Digital Finance Summit was het laatste wapenfeit voor B-Hive. De B-Hive-leden kunnen voortaan terecht bij Fintech Belgium en het algemene startups.be-netwerk dat fuseerde met het groeiplatform Scale-Ups.eu.

Via zijn internationaal ecosysteem met starters en scale-ups had B-Hive in zijn kort bestaan Brussel sterk gepositioneerd in de fintechwereld. B-Hive voerde ook succesrijke innovatieprojecten uit, zoals een project voor consumer onboarding (know your customer of KYC in het bankenjargon) voor de banken, overgedragen aan de Isabel-groep, en het Digital Green Card - Proof of Insurance Project, overgedragen aan Assuralia.

Deel van de ‘klassieke’ financiële sector

Fintech Belgium vzw verzamelt (startende) ondernemers en investeerders uit de financiële dienstensector. Terwijl fintechs zich eerst nog als stoutmoedige uitdagers van de traditionele banken uitten, hebben ze nu een eigen plaats veroverd en aan maturiteit gewonnen. Dankzij de vele investeringen maakt hun technologie nu deel uit van die ‘klassieke’ financiële sector.

De tweede fintechbarometer van Fintech Belgium, M&A-specialist Avolta Partners en dataspecialist data.be toonde recent aan dat de Belgische fintechs nu gemiddeld op 6,8 miljoen euro gewaardeerd worden, tegenover minder dan vijf miljoen een jaar geleden. Slechts vijftien procent biedt oplossingen aan voor consumenten, de rest is b2b. Samen haalden alle spelers de afgelopen drie jaar ruim 118 miljoen euro op in 33 kapitaalrondes.

Toepassingen voor cfo’s

Zowel in de wereld van de financiële transacties als wat accounting betreft, staan de cfo nog interessante innovaties te wachten. Als consumenten de ‘derde partij’ expliciet toegang geven tot hun financiële gegevens, dan faciliteren de EU-Richtlijn voor Betaaldiensten (PSD2) en Instant Payment tal van innovatieve open banking-diensten. Boekhoudpakketten worden platforms waarop cfo’s moeiteloos de bankdata van alle bankrekeningen kunnen integreren. Ze kunnen dan automatisch transacties initiëren. Dankzij machineleren zullen ze hun facturen op het gunstigste moment betalen en worden vormen van robotic cash management mogelijk. PSD2 kan derde partijen ook inzage verlenen in (historische) rekeninginformatie van klanten. Die kan voor sales en marketing goud waard zijn. Samen met technologie maakt Europese bancaire regelgeving dus nieuwe diensten mogelijk.

Ook Sebastien Thiel van Finsight Solutions merkt dat er dankzij open data en PSD2 veel beweging komt. Hij was onder de indruk van ‘Cake’, de nieuwe bankapp van Davy Kestens: een zoveelste bewijs dat fintechstart-ups qua innovatie de banken blijven overklassen. Volgens hem wordt het wel een uitdaging om al die verschillende platformen en API’s (application programming interface) in één klantvriendelijk systeem te integreren.

Cfo’s en fintech

Micha Zwaaf is cfo en oprichtend aandeelhouder van de start-up Otly. Otly ontwikkelde een gebruiksvriendelijke digitale zakgeld-manager voor ouders met kinderen. Hij ziet grote risico’s voor cfo’s die snel moeten innoveren. “Wegens de grote snelheid van de huidige innovaties moeten cfo’s van bedrijven in de financiële dienstverlening er alles aan doen om de doorlooptijd van hun nieuwe projecten maximaal te versnellen. Deze moeten echt zo snel mogelijk live gaan. Een betrokken cfo vraagt zich dan best af of het niet mogelijk is te starten op een beperkte schaal met een pilootproject in een kleine omgeving.”

Er loert nog een ander gevaar om de hoek. Als je veel volk bij een innovatietraject betrekt, komt er al te vaak een compromisoplossing uit de bus. Die is dan zelden onderscheidend genoeg.

Aan de cfo’s van bedrijven buiten de financiële diensten geeft hij volgende suggestie: “Blijf alert en kijk selectief uit naar alternatieven voor specifieke bankdiensten. Want fintechbedrijven vinden sneller betere oplossingen. Denk aan de platformen die je helpen om sneller en goedkoper dan bij banken valuta te wisselen: Worldaccount van Worldfirst, Ebury of Transferwise.” Dit laatste platform is een veelbelovend initiatief van twee Letse ondernemers dat van London naar Brussel verkaste door de brexit.

Risico’s beperken

“Op specifieke deelgebieden kunnen de grote banken niet tippen aan de diensten van de flexibele fintechspelers. Ook op het vlak van finance en controlling bestaan veel oplossingen die je efficiëntie verhogen en je risico’s beperken. Denk aan fiscale aangiften, relaties met je accountants, een officiële deponering enzovoort.”

Toon Vanagt, bestuurslid van Fintech Belgium en actief bij data.be, sluit zich hierbij aan: “Je moet nieuwe technologie durven gebruiken om je backofficeprocessen te optimaliseren. Banken hebben moeite om de strenge KYC (ken uw klant)-regelgeving te respecteren door de vele menselijke interacties die hiervoor nodig zijn. Het grote aantal klanten dat je permanent moet screenen, maakt het proces lastig en complex. Daarom ontwikkelden wij een KYC-platform om de backoffice bij te staan bij het controleren van zakelijke klanten.”

Competitie?

De voorzitter van Fintech Belgium, Jean-Louis Van Houwe, besluit: "Ons event benadrukte hoe snel en goed de relatie tussen de bancaire werelden en fintechspelers geëvolueerd is. Van een bedreigende concurrentie groeiden we naar een harmonieuze, open samenwerking. De toekomstige concurrentie zal vooral komen van spelers als Google, Amazon, Facebook en Apple in de VS en Baidu, Alibaba en Tencent in China. Of zelfs van nu nog onbekende en onverwachte spelers …”