Nicolas Priem Nicolas Priem, managing director en chief investment officer van Tioga Capital Partners
Tekst
Peter Ooms

Europese blockchain-start-ups beschikken over minder kapitaal

1 maart 2021
De markt voor blockchaintoepassingen is de laatste jaren een stuk volwassener geworden
Tioga focust op Europese start-ups die actief zijn in blockchain en nieuwe financiële technologie. Het investeringsfonds heeft net veertien miljoen euro opgehaald bij een aantal bekende partijen, zoals Vlerick, Jurgen Ingels en de Waalse investeringsmaatschappij SRIW. Daarmee kan het nu starten met de investeringen.

Tioga focust op Europese start-ups die actief zijn in blockchain en nieuwe financiële technologie. Het investeringsfonds heeft net veertien miljoen euro opgehaald bij een aantal bekende partijen, zoals Vlerick, Jurgen Ingels en de Waalse investeringsmaatschappij SRIW. Daarmee kan het nu starten met de investeringen.

“We mikken op Europese bedrijven die een werkend product of werkende service in de markt hebben gezet en al duidelijke tekenen van tractie vertonen. Gemiddeld gezien investeren we in die bedrijven één miljoen euro in de eerste kapitaalronde en werken we samen met de ondernemers om hun bedrijf tot het volle potentieel te brengen”, zegt Nicolas Priem, managing director & chief investment officer van Tioga Capital Partners.

Waarom blockchain?

“De markt voor blockchaintoepassingen is de laatste jaren een stuk volwassener geworden. Ten eerste kwam er eind vorig jaar in Europa een regelgevend kader dat het vertrouwen in de technologie versterkt en duidelijkheid schept in de technologie, zowel voor ondernemers als investeerders. Daarnaast zien we een snel uitbreidend aanbod van blockchaininfrastructuur. Het gaat dan bijvoorbeeld over onafhankelijke instanties die de publieke sleutels bewaren voor de partijen die betrokken zijn bij een transactie. Heel belangrijk is ook de garantie rond het know your customer-proces waarmee alle ondernemingen steeds meer te maken krijgen. Ook daarvoor is blockchain uitstekend geschikt. De derde reden is misschien wel de belangrijkste: de meest ambitieuze en talentvolle ondernemers verlaten grote technologiebedrijven om zich toe te leggen op the new frontier, waar hun impact veel groter is.”

Grillige fluctuaties

Tioga wil ongeveer zeventig procent investeren in infrastructuurbedrijven rond blockchain en cryptoassets, en dertig procent in de tokens zelf. Het denkt daarbij aan micro insurance, geldtransfertsystemen die de concurrentie aangaan met Western Union, of nieuwe types van boekhouding als alternatief voor de dubbele boekhouding. Tioga is van plan om toe te treden tot het kapitaal van twintig à dertig bedrijven. Het wil grote participaties nemen, zodat het ook impact heeft op de strategie van het bedrijf. Is Nicolas Priem niet bang van de grillige fluctuaties van de bitcoin, de meeste bekende toepassing van blockchain? “Neen. Je moet een verschil kunnen maken tussen de volatiliteit op korte termijn en de progressie op lange termijn, door de vele privébedrijven die voortbouwen aan de technologie.”

Europa vs. Amerika

“Daarnaast is er een groot verschil tussen Europese en Amerikaanse technologiebedrijven. De Europese bedrijven staan even sterk op het vlak van technologie, maar beschikken over veel minder kapitaal. Dat uit zich ook in de waarderingen. Bij de overname van een Amerikaans technologiebedrijf loopt de waardering vaak op tot twintig keer de omzet. In Europa betalen overnemers veeleer tien keer de omzet. Het is dus voor ons veel aantrekkelijker om op het oude continent te blijven, waar we initieel investeren aan lagere waarderingen, om later potentieel te kunnen verkopen aan een Amerikaanse speler. Daarnaast zijn de bedrijven niet alleen op zoek naar kapitaal, maar ook naar kennis en netwerken om zich te ontwikkelen. Zij staan in een sterke positie om te kiezen met wie ze in zee gaan. Op dat ogenblik komt het netwerk van de investeerder vaak op de eerste plaats.”