“Finance beslist over digitale transformatie” Benoit Mennes (Janssen), Lieven Bauwens (Accenture)

KRT

Tekst
Peter Ooms

“Finance beslist over digitale transformatie”

4 mei 2021
De cfo heeft – vaak samen met de cio – een visie op de noden van de organisatie inzake digitale technologie
In het FDwebinar ‘CFO Now’ hadden Benoit Mennes (Janssen) en Lieven Bauwens (Accenture) het over de nieuwe rol van de cfo bij het bepalen van de digitale transformatie van het bedrijf.

In het FDwebinar ‘CFO Now’ hadden Benoit Mennes (Janssen) en Lieven Bauwens (Accenture) het over de nieuwe rol van de cfo bij het bepalen van de digitale transformatie van het bedrijf.

“Ik stel vast dat de cfo-functie evolueert”, zegt Benoit Mennes, senior finance director, Janssen Emea Mid-Sized Markets. “De focus ligt steeds meer op het ondersteunen van de operationele afdelingen en het helpen bij het nemen van beslissingen. Ook de pure finance moet worden beheerd, maar boekhouding, thesaurie, cashmanagement, inkoop enzovoort zijn ondergebracht in shared service centers en centers of excellence, soms op verre locaties. Als cfo verzorg je het beheer daarvan, maar het behoort niet meer tot je dagelijkse activiteiten. Toen ik verantwoordelijk was voor de financiële activiteiten in Frankrijk had ik honderd medewerkers die aan mij rapporteerden. Mijn opvolger heeft er nog zes, allemaal business controllers. Hij blijft verantwoordelijk voor de boekhouding, maar bewaakt het proces en niet langer de personen. Zo krijgt hij extra tijd om zich te concentreren op het creëren van waarde: winstgevende en duurzame groei.”

Andere cultuur

“Om dit waar te maken, hebben de medewerkers in de financiële afdelingen een andere set competenties nodig, die horen bij een andere cultuur. Daar hoort nieuwsgierigheid bij om het verhaal achter de cijfers te begrijpen, maar ook overtuigingskracht in de discussie, en wendbaarheid om zich aan te passen aan wijzigende omstandigheden.” De cfo treedt op als de rechterhand van de managing director. Als die de strategie verandert, moet finance zich aanpassen. “In de farmasector draaide vroeger alles rond marketing en sales. Vandaag gaat het meer om onderhandelingen met de overheid over toegang tot de markt en prijszetting.”

Impact op basis- én bedrijfsprocessen

Veranderingen treden soms snel op. “De covid-crisis bleek plots veel ingrijpender dan gedacht en dus moesten we snel handelen. De oude vijfjarenplannen waren meteen waardeloos. In de nieuwe analyses hielden we rekening met meer omzet door de verkoop van het vaccin en virusremmers, maar ook met een daling van de verkoop van middelen tegen andere aandoeningen. Finance toont dan zijn wendbaarheid door nieuwe plannen te maken die echt impact hebben, enerzijds op de basisprocessen rond cash en assets, maar heel snel ook op de bedrijfsprocessen. Het inzetten van verkopers kon bijvoorbeeld niet meer op de klassieke manier. Een klein leger aan medische vertegenwoordigers zat thuis en moest via de digitale weg de boodschap bij de klanten krijgen. Dat versnelde de digitalisering. De manier waarop, werd mee beslist door finance.”

Nieuw zakelijk model

De meest vooruitstrevende cfo’s nemen niet alleen hun verantwoordelijkheid voor de financiële processen en als businesspartner. Ze nemen er een derde rol bij: het bepalen van de digitale agenda van het bedrijf. “De taak van de cfo is dan finance for the future company. De cfo staat centraal in de informatiestromen van het bedrijf en behoudt het overzicht over het geheel. Dat laat hem of haar toe een doelstelling te formuleren voor een nieuw zakelijk model, gebaseerd op de digitale technologie. De cfo heeft – vaak samen met de cio – een visie op de noden van de organisatie inzake digitale technologie. Toegegeven, dit komt nog niet vaak voor. We stellen wel vast dat de bedrijven met een cfo in die rol, het uitstekend doen”, zegt Lieven Bauwens, managing director van Accenture Belgium.