Privacyverklaring
“Gebruikers combineren bestaande bouwstenen”
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Wouter Van Vaerenberg

Gebruikers combineren bestaande bouwstenen

1 januari 2022
Gartner voorspelt dat 75 procent van de bedrijfsapplicaties tegen 2024 gebouwd zijn met low code
Tijdens de rondetafel ICT voor de financiële afdeling bespraken de deelnemers een interessante nieuwe tendens waarbij bedrijven weer meer zelf software ontwikkelen, specifiek voor de eigen processen.

Tijdens de rondetafel ICT voor de financiële afdeling bespraken de deelnemers een interessante nieuwe tendens waarbij bedrijven weer meer zelf software ontwikkelen, specifiek voor de eigen processen.

Dimitri Poels: Ik zie nu een tendens bij bedrijven waarbij ze eerst experimenteren met een mix van een cloudplatform en eigen ontwikkeling. Wanneer dat goed werkt, bouwen ze dan zelf een eigen applicatie die de functionaliteit kopieert en perfect doet wat het bedrijf wil. Buy before build, heet dat. Daarna ben je volledig onafhankelijk van een leverancier. Je kunt zelf aanpassingen maken en dat op je eigen tempo.

Danielle Jacobs: Voor welke soort applicaties gebeurt dat?

Dimitri Poels: Dat gaat van bankapplicaties tot en met ERP. Ik zie dat de banken op dit vlak voorop lopen. De telecom volgt trouwens al snel.

Tim Dehaes:  Moet je dan niet veel expertise in huis hebben?

Dimitri Poels:  Niet noodzakelijk. Je leert veel van wat er al in de standaardtoepassing zat.

Danielle Jacobs:  Ik zie dat toch niet gebeuren voor een CRM met zijn uitgebreide functionaliteit.

Dimitri Poels: Het is een stille evolutie die veel minder aandacht krijgt dan bijvoorbeeld RPA. Gartner voorspelt dat tegen 2024 75 procent van de bedrijfsapplicaties gebouwd zijn met behulp van low code. Je moet weten dat de ontwikkelaars zelf ook software bouwen aan de hand van modules die ze hergebruiken. Low codehanteert hetzelfde principe, maar daar zijn het de gebruikers die bouwstenen combineren. En daarbij staat de data centraal. In mijn ogen is de rapporteringstool Power BI ook een vorm van low code. Het grote voordeel is dat de verschillende afdelingen er hun eigen zin mee kunnen doen.

Tim Dehaes: Ik ben toch ook bezorgd dat medewerkers zelf toepassingen, rapporten en dashboards maken die dan blijken af te wijken van de standaardrapporten die het bedrijf al heeft voorbereid. Met data kun je soms ook alles bewijzen. Je hebt dan toch een gemeenschappelijke basis nodig. Medewerkers hebben op dat vlak heel wat training en begeleiding nodig.

Danielle Jacobs: Dat hoor ik bij onze collega's van Guberna, het netwerk voor leden van de raden van bestuur. Bestuurders worden soms gebombardeerd met allerhande dashboards voor de verschillende facetten van de bedrijfsvoering. Je mag niet vergeten dat een dashboard altijd een sterke vereenvoudiging is van een complexe realiteit. Op basis van die oppervlakkige informatie moet je misschien geen ingrijpende beslissingen nemen.

FD: Maar is het voordeel van Power BI niet dat de onderliggende data wel gemeenschappelijk en gestandaardiseerd is?

Tim Dehaes: Ik ben daar toch beducht voor. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld nog zelf de filters op die datavelden instellen en op die manier de resultaten van het rapport ook beïnvloeden. Wij laten dat niet zomaar toe. We stellen in welke medewerker welke filter kan wijzigen.