Françoise Chombar Françoise Chombar
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Lies Willaert

Investeren in stress preventie

1 maart 2022
Preventie van burn-out kan veel geld besparen

“Toen ceo Hans Wilmots van Biorics me vroeg om te investeren in het bedrijf, heb ik eerst een tijdje zelf de applicatie gebruikt. Intussen draag ik mijn polsband al meer dan een jaar", zegt Françoise Chombar. Zij is voorzitter van de raad van bestuur van Melexis en sinds kort ook van Biorics.

“De eerste ervaringen waren erg confronterend. Ik dacht dat ik goed bezig was, maar de app wees me meteen op het feit dat ik niet genoeg rust nam. Hoewel ik zelf de indruk had dat ik met interessante zaken bezig was en voldoening haalde uit mijn werk, wezen de objectieve data van mijn lichaam op iets heel anders. De conclusie was dat ik mijn lichaam te veel onder druk zette. Dat is een gevaarlijke situatie. Burn-out treedt net op in situaties waarbij mensen over hun limiet gaan zonder dat ze dat zelf merken. Mindstretch pikte die eerste signalen wél op. En dat gaf me de kans om er nog iets aan te doen. Die preventie is de essentie van het aanbod van Biorics”, zegt Françoise Chombar.

Pilootproject

Het bedrijf heeft intussen een groot pilootproject opgestart om de toepassing te laten testen. Tanktransporteur Trafuco, steenbakkerij Nelissen, chipfirma Melexis, consultingkantoor BDO, dienstenchequebedrijf Trixxo en preventieadviseur Mensura startten in de loop van januari de pilootfase van de Mindstretch-tool van Biorics. Ziekenhuis Sint-Dimpna uit Geel, Volvo Cars, Arte International, P&V Panels en KBC hebben intussen ook toegezegd.

Individuele medewerkers van deze organisaties zullen een polsbandje dragen dat de lichaamsbeweging en de hartslag meet en de data overzet naar de database in de cloud van Biorics. Daar maakt het algoritme een analyse van het metabole energieverbruik voor elke individuele deelnemer op drie niveaus: basaal, fysiek en mentaal. Het resultaat is een advies in de app op de smartphone voor de gebruiker zelf. Op basis van een kleurencode – groen, oranje en rood – geeft het algoritme aan hoe het staat met diens mentale energiebalans. Daarbij wijst rood op een situatie waarbij de persoon meer mentale energie verbruikt dan herstelt. Dan is er nood aan rust en regeneratie.

Transportbedrijf Trafuco gaf eerder al individuele chauffeurs de mogelijkheid om de toepassing uit te testen. Daarbij stelt het vast dat medewerkers die minder mentale druk (en dus een gezondere energiebalans) vertonen, goed scoren op enkele harde parameters: lager brandstofverbruik, minder bandenslijtage, minder ongelukken en vooral: minder uitval. Een bedrijf uit de chemische sector heeft na een pilootfase het ploegensysteem aangepast om de druk op de medewerkers te verlichten.

Aangepaste strategie

Biorics ging van start in 2006 en focuste zich in de beginfase vooral op het realiseren van projecten bij voetbalclubs (AC Milan), raceteams (Getspeed) enzovoort. “Biorics richt zich nu op hr-verantwoordelijken, coaches en psychologen en wil hen ondersteunen om vroegtijdig potentiële mentale onevenwichten bij individuen te detecteren. Dit is goed voor het individu dat via zelfmanagement preventief aan zichzelf kan werken; maar ook voor de organisatie: het vermijden van één burn-out kan enkele tienduizenden euro’s besparing opleveren. Een eerste doelstelling is nu om via de bedrijven en organisaties steeds meer mensen kennis te laten maken met de app. Na de fase van de pilootprojecten is het de bedoeling om snel op te schalen. Gezien de grote mentale druk die er in de maatschappij heerst, is de interesse inmiddels groot. Een behoorlijk aantal organisaties uit de zorgsector denkt heel concreet na over een snelle implementatie”, zegt Françoise Chombar.

Biorics is nog niet rendabel. “We hebben sinds kort onze aangepaste strategie en moeten nu die focus behouden. De pilootprojecten bij verschillende organisaties zullen ons veel leren. Daarmee moeten we het algoritme verder verfijnen en onze aanpak bijsturen in functie van onze doelstelling. Op die manier zal Mindstretch ook steeds beter beantwoorden aan de vraag. Ik ga ervanuit dat de rendabiliteit dan wel zal komen”, zegt Françoise Chombar.

Biorics heeft nog een bijkomend product dat klaar is voor de markt. Infectalert is in staat om de gebruiker te melden of hij al dan niet een infectie heeft opgelopen, en dit nog vóór er symptomen optreden, ook op basis van fysiologische metingen.