Privacyverklaring

Belfius en SFPIM investeren in pensioenfonds Easyvest

4 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Frédéric Van der Schueren, Matthieu Remy, Koen Van Loo

Fintech Easyvest heeft een strategische investering van 13 miljoen euro verkregen van Belfius Insurance en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM). Easyvest hoopt hiermee de pensioenopbouw van Belgische werknemers te verbeteren.

De Belgische fintech Easyvest zet met deze financieringsronde een belangrijke stap in de lancering van een pensioenfonds. Het biedt bedrijven, met name kmo’s, de mogelijkheid om via een digitale tool aanvullende pensioenplannen aan te bieden aan hun medewerkers. Deze ontwikkeling, die gebruikmaakt van ETF’s (exchange-traded funds), kan de vooruitzichten voor langetermijnrendementen aanzienlijk verbeteren.

Pensioenopbouw versterken

In België blijft het gemiddelde nettopensioen steken op ongeveer 1.640 euro per maand, wat nauwelijks hoger is dan het minimumloon. Deze lage uitkeringen zorgen ervoor dat steeds meer werknemers en zelfstandigen aangewezen zijn op de tweede en derde pijler van het pensioenstelsel om hun pensioenopbouw te versterken. Easyvest wil hierop inspelen door innovatieve oplossingen te bieden die toegankelijk zijn voor zowel grote bedrijven als kmo's.

Pensioenplannen benutten

Frédéric Van der Schueren, ceo van Belfius Insurance, ziet de samenwerking met Easyvest als een kans om het Belgische pensioenlandschap te hervormen. “Ons sociale zekerheidsstelsel is sterk, maar staat onder druk door de vergrijzing. De samenwerking met Easyvest stelt ons in staat om bedrijven te helpen hun medewerkers betere pensioenopties te bieden. Samen willen we de adoptie van aanvullende pensioenplannen versnellen.”

Ook Koen Van Loo, ceo van SFPIM, onderstreept het belang van dit initiatief: “Kmo's vertegenwoordigen een groot deel van de Belgische economie, maar benutten vaak onvoldoende de mogelijkheden van aanvullende pensioenplannen. De innovatieve aanpak van Easyvest sluit aan bij onze doelstellingen om de welvaart van België op lange termijn te waarborgen.”

Digitale innovatie en gepersonaliseerd advies

Matthieu Remy, ceo en medeoprichter van Easyvest, benadrukt dat het partnerschap met Belfius Insurance en SFPIM de groei van het bedrijf aanzienlijk zal versnellen. “Met deze samenwerking kunnen we zowel onze IT-ontwikkelingen als de commercialisering van pensioenproducten voor werknemers versnellen. We blijven trouw aan ons uitgangspunt: digitale innovatie combineren met gepersonaliseerd advies.”