Privacyverklaring

Een op drie kmo’s verstuurt facturen nog met de post

9 oktober 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Foto: Horus Software

Meer dan een op de drie Belgische kmo’s (36 procent) verstuurt zijn facturen nog met de post, al dan niet in combinatie met een e-mail.

Ook opvallend: nog eens een op de drie kleine tot middelgrote bedrijven maakt zijn facturen op in Word (37 procent). Op het vlak van elektronische facturatie doet Vlaanderen het iets beter dan Brussel en Wallonië: slechts een op de vier kmo’s (27 procent) stuurt zijn facturen nog op met de post.

Deze opmerkelijke trends komen uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau iVox in opdracht van Horus Software, de Belgische start-up die een boekhoudsoftware en -app met artificiële intelligentie heeft ontwikkeld. Het onderzoek polste bij Belgische bedrijfsleiders van kmo’s naar hun boekhoudkundige gewoontes.

33 uur boekhouden per maand

De boekhouding is een krachtige tool om de financiële gezondheid van een bedrijf te controleren en te analyseren. Nochtans ziet 39 procent van de ondernemers het vandaag nog steeds als een kostenpost. Nog eens 18 procent beschouwt het als compleet nutteloos. Ander opvallend cijfer: Belgische kmo’s spenderen gemiddeld zo’n 33 uren per maand aan administratieve taken voor de boekhouding.

“Een boekhouding bijhouden kost inderdaad tijd en geld, maar het laat ook toe waardevolle inzichten te verwerven over je bedrijf. Vooral in economisch onzekere tijden is het goed om er extra bovenop te zitten. Het is dan ook opvallend vast te stellen dat bijna een op vijf bedrijfsleiders (19 procent) zijn cashflow niet begrijpt”, aldus Gunther Slaets, verkoopdirecteur bij Horus Software.

Rol van de boekhouder

Voor de boekhouder is er dus een speciale rol weggelegd om de bedrijfsleider te ondersteunen en te adviseren. Nochtans geeft maar een op de twee leidinggevenden (49 procent) aan financieel advies te krijgen van zijn accountant. Het merendeel van de boekhouders (86 procent) focust zich in eerste instantie op de btw-aangifte.

“Dat is ontzettend jammer. Uit ons onderzoek blijkt dat zes op de tien bedrijfsleiders (59 procent) minder dan vier keer per jaar in gesprek gaan met hun boekhouder. Ze zoeken belangrijke informatie liever op het internet, de krant of LinkedIn. Vaak hebben boekhouders geen tijd. Door tijd vrij te maken, via bijvoorbeeld een digitale app, kunnen ze zich meer focussen op activiteiten met echte toegevoegde waarde, zoals begeleiding en advisering”, besluit Gunther Slaets.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door iVox in opdracht van Horus Software bij 452 Belgische kmo’s (tot 250 werknemers) in mei 2023.