Privacyverklaring

Interesse in businessopleidingen groeit jaar na jaar in Brussel

10 september 2024
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Soetkin Bauwens

Er is een stijgende interesse in businessopleidingen, maar ook zorg en sociaal-agogische opleidingen zitten in de lift. Dat blijkt uit de voorlopige inschrijvingscijfers op de Brusselse campussen van de Hogeschool Odisee.

Op maandag 23 september start het nieuwe academiejaar. Hogeschool Odisee verwelkomt heel wat nieuwe eerstejaarsstudenten op de Brusselse campussen. Met de start van het nieuwe academiejaar in het vooruitzicht geeft hogeschool Odisee een inkijk in de voorlopige inschrijvingscijfers voor 2024-2025. Vooral de businessopleidingen doen het goed dit jaar in Brussel en blijven hun opwaartse trend voortzetten.

Verdubbeling van studenten

De bacheloropleiding bedrijfsmanagement, met specialisaties in accountancy-fiscaliteit, financiën en verzekeringen, supply chain management en marketing, blijft jaar na jaar erg populair. "Voor de afstudeerrichtingen accountancy-fiscaliteit en financiën en verzekeringen zien we voorlopig een stijging van 36 procent ten opzichte van vorig academiejaar", zegt opleidingshoofd Dries Eeckhout. "Als we verder terugkijken, zien we sinds 2021 zelfs bijna een verdubbeling van het aantal studenten voor deze afstudeerrichtingen.”

Stijgende trend businessopleidingen

Ook de graduaatsopleidingen, die twee jaar duren en studenten voorbereiden op specifieke beroepen zijn zeer gewild. Voor de graduaatsopleidingen accounting administration en marketing- en communicatiesupport zijn er nu al meer dan een vijfde meer studenten ingeschreven, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. “Onze businessopleidingen staan bekend om hun praktijkgerichte aanpak en nauwe samenwerking met het werkveld”, vertelt Soetkin Bauwens, directeur van het studiegebied.

Ondergefinancierd

Soetkin Bauwens is tevreden met de stijging. "We zijn uiteraard heel blij met deze stijging in de graduaatsopleidingen. Dit aanbod geeft aan meer jongvolwassenen de kans tot een hoger onderwijsdiploma. We bereiden onze studenten voor op functies waar momenteel veel vraag naar is. Dat is duidelijk te zien in de stijgende inschrijvingscijfers. Jammer genoeg worden deze opleidingen van overheidswege ondergefinancierd. Hierdoor stellen de groeiende studentenaantallen ons voor uitdagingen op het gebied van personeel en organisatie.”