KBC lanceert blockchainmunt Kate Coin

16 juni 2022
KBC lanceert blockchainmunt Kate Coin

KBC zorgt met de Kate Coin, een eigen op blockchain gebaseerde digitale munt, voor een primeur in Europa. Anderhalf jaar na de succesvolle lancering van Kate, de persoonlijke digitale assistent, neemt KBC opnieuw het voortouw inzake innovatie.

Johan Thijs, CEO KBC Groep: “KBC heeft altijd vooropgelopen bij nieuwe ontwikkelingen zoals mobiel bankieren, digitale assistent en blockchain. We werden daarvoor onlangs nog bekroond door SIA (Nr1 banking app worldwide) en D-Rating (Best Digital Performer in Europe 2021). Op dit moment ontwikkelt zich een volledig nieuwe economie op basis van nieuwe technologie zoals web 3.0, cryptocurrencies, NFT’s. Met de Kate Coin stappen we mee die nieuwe wereld in. Zo bevestigen we nogmaals onze positie als koploper en referentie in digitaal bankverzekeren. Op die manier stomen we KBC klaar voor de toekomst.”

Gebaseerd op blockchain

De Kate Coin is een digitale munt (e-money token), die gebaseerd is op blockchaintechnologie. KBC heeft de munt zelf ontwikkeld. Binnenkort kan de particuliere KBC-klant die dat wenst, Kate Coins verwerven. Via zijn Kate Coin ‘wallet’ in KBC Mobile kan hij die ook effectief gebruiken. Dit gebeurt in een zogenaamde “closed loop” omgeving, een gesloten omgeving waarbuiten de Kate Coin geen waarde heeft. Allereerst gebeurt dat binnen de KBC-bank- en verzekeringsomgeving, maar op termijn gaat er een hele wereld aan toepassingsmogelijkheden in het bredere ecosysteem open. Sommige KBC-ondernemersklanten die nu al hun diensten via KBC Mobile aanbieden, hebben immers hun eigen ecosysteem ontwikkeld. Zij zouden daarin ook de Kate Coins kunnen aanbieden en zo samen met KBC hun business verder diversifiëren.

KBC zet de eerste concrete stappen binnen KBC België, maar het kan de Kate Coin op termijn doorheen de hele KBC-groep uitrollen. Op zondag 19 juni vormt Werchter Boutique het decor van een eerste grootschalige test van de Kate Coin. Niet minder dan 8.000 aanwezige KBCmedewerkers zullen tijdens het festival bij wijze van test hapjes en drankjes kunnen betalen met Kate Coins”.

Kate Coin is digitaal en programmeerbaar geld

Erik Luts, chief innovation officer KBC Groep

Erik Luts, Chief Innovation Officer KBC Groep licht de werking van Kate Coin verder toe : “De door KBC gehanteerde blockchaintechnologie zorgt ervoor dat de Kate Coin volledig programmeerbaar is. KBC kan specifieke voorwaarden koppelen aan zowel het verwerven als het gebruiken van de Kate Coin. Zo kan flexibel worden omgesprongen met bv. het aantal coins in ruil voor een specifieke dienst, het toepassingsgebied van een verworven coin, of de periode waarbinnen die daarvoor kan worden aangewend. De klant kan Kate Coins verwerven in functie van een bepaalde loyauteit, bij een bepaalde productafname, bij sommige handelingen… en kan die KBC Coins opnieuw aanwenden, bv. voor korting op een ander KBC-product.

De klanten die gebruik wensen te maken van de Kate Coin hoeven daar niets voor te ondernemen: zij krijgen de Kate Coins automatisch in hun Kate Coin ‘wallet’ in KBC Mobile en Kate houdt hen persoonlijk op de hoogte: waarom ontvangen ze Kate Coins, hoe lang zijn ze houdbaar, waarvoor kunnen ze aangewend worden, enz. “

Omdat de Kate Coin een digitale munt is, is het gebruik ervan logischerwijze gekoppeld aan KBC Mobile. Dat neemt niet weg dat de klant ook Kate Coins kan verwerven wanneer hij in contact komt met KBC via andere KBC-kanalen (bank- of verzekeringskantoor, KBC Live, KBC Touch,…). De Kate Coins zijn niet overdraagbaar naar andere KBC-klanten en kunnen niet omgeruild worden voor euro’s.

Een fictief voorbeeld: klanten verdienen Kate Coins wanneer ze duurzame acties ondernemen, zoals een lening afsluiten voor een elektrische fiets. Zij kunnen die verdiende Kate Coins dan aanwenden voor andere initiatieven, bv. investeren in een maatschappelijk verantwoord beleggingsfonds. KBC kan bovendien de waarde van die coins (al dan niet tijdelijk) verhogen wanneer ze voor een duurzaam doel worden gebruikt. Kate, de persoonlijke digitale assistent, kan de klant proactief informeren voor welke duurzame oplossingen hij die verdiende Kate Coins kan aanwenden.

Potentieel toepassingsgebied is heel ruim

Op dit ogenblik zijn de geplande toepassingen van de Kate Coin beperkt tot het verwerven en aanwenden van KBC-gerelateerde producten en diensten. Denk aan producten en diensten van KBC Bank, KBC Verzekeringen, KBC Lease, CBC Banque, VAB, ….

KBC onderzoekt intussen hoe en in welke mate de Kate Coin ook daarbuiten kan worden aangewend. Het ecosysteem van KBC bevat immers heel wat connectiemogelijkheden met de ruimere omgeving. Sommige ondernemersklanten, derde partijen of partners die nu al hun diensten via KBC Mobile aanbieden, zullen op hun beurt gebruik kunnen maken van de Kate Coin en zo samen met KBC hun business verder diversifiëren en laten groeien. KBC kan immers met hen contractueel afspreken dat de Kate Coins ook in hun ecosfeer bruikbaar zijn. Daardoor zou de klant toegang krijgen tot een veel groter toepassingsgebied voor zijn Kate Coins.