Privacyverklaring

Overname door Essers brengt ExtraPower in stroomversnelling

22 augustus 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Tineke Serru, Michaël Houtevels, Dimitri Coun

ExtraPower, een aanbieder van expertise rond duurzame energie voor bedrijven, kreeg in januari 2023 een nieuwe meerderheidsaandeelhouder. Essers Family Office kwam aan boord. Hoe verliep dat scenario? Wie bood een helpende hand? En wat is het resultaat?

Tineke Serru en haar man Jannes Soutaer hebben grootse plannen voor hun bedrijf ExtraPower, dat dit jaar tien kaarsjes uitblaast. Met het oog op een verdere groei kwamen de co-ceo’s in contact met Essers Family Office (EFO).

Tineke Serru: “Meerder factoren hebben geleid tot deze samenwerking. Allereerst waren we op zoek naar een partner met kennis en ervaring. Jannes en ik startten eerder zelf activiteiten op in Spanje en Roemenië. We leerden hieruit dat er erg veel managementtijd nodig is om alles zelf uit te zoeken en te regelen. Een partner met kennis van zaken is dan een echte troef. Bovendien evolueert onze markt ontzettend snel. Er is een consolidatiegolf aan de gang waardoor heel wat overnames gebeuren. Tegelijk verandert de technologie. Met ExtraPower waren we tien jaar geleden gestart als aanbieder van een batterijopslagsysteem. De markt was er nog niet klaar voor en we zijn geleidelijk overgeschakeld naar het aanbieden van onderhoud op zonneparken. Uiteindelijk werden we zelf een volwaardige contractor op het vlak van engineering, procurement & construction (EPC) en gingen we zelf de zonneparken ontwerpen, bouwen en onderhouden.”

Nu is de tijd voor batterijen wél aangebroken. “Ook moet de organisatie wat minder afhankelijk worden van mijn man en mij. Intussen hebben we ook een financieel medewerker aangeworven die het financiële beleid op zich zal nemen. Op die manier moeten we het managementteam versterken en onze structuren en processen verder professionaliseren. Om al deze redenen keken we uit naar versterking van buitenaf”, vervolgt Tineke Serru.

Duidelijke klik in overnameproces

Het bedrijf schakelde Marktlink in om op zoek te gaan naar zo’n partij. Advocaat Dimitri Coun: “Die zoektocht was opgezet als een geordend proces om een aantal kandidaten te selecteren met het oog op een competitieve analyse. Zodra EFO op het toneel verscheen, was er een duidelijke klik en hoefden we niet verder te zoeken.”

EFO is opgezet als een investeringsvehikel van de familie Essers. Die kan op die manier haar vermogen diversifiëren met vastgoed, beleggingen en ook met directe investeringen in bestaande bedrijven. “Daarbij zijn we op zoek naar opportuniteiten in andere sectoren dan transport en logistiek, maar waar we toch een synergie kunnen creëren met de kennis en ervaringen binnen H.Essers. We denken dan aan thema's op het vlak van duurzaamheid, internationaal ondernemerschap, enzovoort. In het geval van ExtraPower was het bijvoorbeeld belangrijk dat H.Essers al actief was in Spanje en Roemenië. Op het financiële vlak zijn we op zoek naar bedrijven met een stabiele gecontroleerde groei, vergelijkbaar met de aanpak van H.Essers”, zegt Michaël Houtevels, group lead M&A and strategic financing van Essers Family Office

Meerwaarde van de M&A-advocaat

Dimitri Coun: “Met Four & Five traden wij op als advocaat voor Tineke en Jannes (en intussen bij de recente overname van Ensys ook voor ExtraPower zelf). Als M&A-advocaat was onze meerwaarde bij deze transactie tweeledig: …

Het volledige artikel lees je het septembernummer van FDmagazine. Interesse in een membership?

Contacteer Jennero Rijaard via Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be