Privacyverklaring
Sophie De Maesschalck Sophie De Maesschalck, Chief financial officer Effect Photonics
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Sophie De Maesschalck. Beeld door Wouter Van Vaerenbergh

Met beide voeten in de modder

30 november 2023
Zelfs in periodes met tijdsdruk boet ik niet in op sport
Sophie De Maesschalck, chief financial officer bij Effect Photonics, bewaakt gedisciplineerd het credo ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Ze maakt in haar planning bewust tijd voor een van haar vier favoriete sporten. In raden van advies doet ze nieuwe ideeën op.

"In start-up- en scale-upondernemingen ben ik de persoon die een visionaire ceo op de realiteit wijst." Sophie De Maesschalck vertelt over leven en werk.

Sophie De Maesschalck, chief financial officer bij Effect Photonics, bewaakt gedisciplineerd het credo ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Ze maakt in haar planning bewust tijd voor een van haar vier favoriete sporten. In raden van advies doet ze nieuwe ideeën op.

“Ik ben geen typische cfo met een ervaring in een Big four-consultancybedrijf op de teller”, zegt Sophie De Maesschalck. “Tijdens mijn carrière trof je me vooral aan in technologiestart-ups. De techwereld fascineert me mateloos. Mijn huidige werkgever is een spin-off van de Universiteit Eindhoven. In zo’n ondernemende context sta je met je twee voeten in het werkveld, in de modder als het moet. Situaties veranderen snel, je moet flexibel zijn en vlot weten te schakelen. Terwijl je intussen toch de deadlines moet behalen.”

Een prima rechterhand

“Of ik zelf een rasechte ondernemer ben? Ik ben niet de grootste entrepreneur, wel een prima rechterhand. In start-up- en scale-upondernemingen ben ik de persoon die een visionaire ceo op de realiteit wijst, die de rijzende ballon binnen het bereik van de aarde houdt.

“In een jong en groeiend bedrijf kom je als cfo dikwijls in een functie met een breed takenpakket terecht. De variatie aan verantwoordelijkheden is boeiend. Ik leid bijvoorbeeld het fund raising-proces en doe actief aan aandeelhouderbeheer. Ook in de sport zoek ik de afwisseling op. Lopen, pilates, fitness en padel prijken op het sportieve keuzemenu. Ik kies in functie van de weersomstandigheden, de werkagenda en de kinderen, of simpelweg de goesting voor een discipline.”

Afstand van problemen

Sophie De Maesschalck: “Sport helpt me doorheen fases van hoge stress, rijdend op de rollercoaster van een scale-up. De fysieke activiteit maakt mijn hoofd leeg, doet me afstand nemen van een probleem en in termen van oplossingen denken. Zelfs in periodes met tijdsdruk, boet ik niet op sport in. Het is handig dat fitnesscentra tot laat in de avond toegankelijk zijn.”

“Wanneer je sport gedisciplineerd en accuraat blijft inplannen in je agenda, evolueert het tot een vast stramien, een evidentie. En uiteraard speelt er een beetje gezonde ijdelheid mee. Het is een investering in mezelf. Ik neem bijvoorbeeld privéles pilates. De return? Een correcte lichaamshouding en je vermijdt blessures.”

Voor een frisse mentale gezondheid laat Sophie De Maesschalck zich graag inspireren door haar medecursisten in de businessschool. “En ik zetel in de raad van advies van enkele technologiebedrijven. Een echte kruisbestuiving: ik geef hen mijn kennis door en tegelijk absorbeer ik van binnenuit verse ideeën. Dat is nodig, want in een scale-up loert het risico op een tunnelvisie om de hoek. Mijn tip: laat je uitdagen door andere zienswijzen. Hou je blik ruim.”