Het zou geweldig zijn als AI financiële fraude en corruptie kon oplossen
Hod Lipson, professor Engineering & Data Science aan de Columbia-universiteit in New York, gaf een opgemerkte presentatie op de Vlerick-conferentie ‘The cfo of the future’.
Hod Lipson is vast overtuigd van de kracht van AI omdat het fenomeen zich razendsnel blijft ontwikkelen. Dat kan hij ook aantonen. Een eerste bewijs is de evolutie van de investeringen in bedrijven die de technologie ontwikkelen. Hod Lipson toonde daarover een grafiek van de bank Goldman Sachs. In 2010 bedroegen de investeringen in AI minder dan twintig miljoen dollar. De inschatting van de bank is dat dit cijfer in 2025 evolueert naar zo’n tweehonderd miljard dollar. Volgens de professor is dat nog een onderschatting.
De reden waarom het enthousiasme voor AI zo groot is, schuilt in de technologie zelf. Ten eerste blijft de wet van Moore gelden. Die zegt dat de rekenkracht van processoren elk anderhalf jaar verdubbelt. Dat zorgt op zich al voor een exponentiële curve. Daarnaast wijst hij erop dat steeds meer data ter beschikking komen. Die zijn nodig om de modellen te trainen. De toegenomen beschikbaarheid heeft te maken met steeds meer sensoren die in onze maatschappij actief zijn en die voortdurend data capteren en ter beschikking stellen. De opslag van die data verloopt nog sneller dan die voor de rekenkracht. Het gaat om een verdubbeling elk jaar.
De echte doorbraak zit in de evolutie van de AI-modellen zelf. Hier gebeurt de verdubbeling nog sneller, namelijk om de acht maanden. “De belangrijkste ontwikkeling is dat de modellen en algoritmes elkaar nu vragen stellen en van elkaar leren. Zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld kunnen leren van elk voorval in elke andere wagen. Op die manier is het mogelijk elkaars ervaringen veel sneller door te geven dan mensen. Ook de productie van artificiële beelden gaat nu veel sneller omdat één model de beelden genereert en een ander moet beoordelen of ze levensecht zijn. Die samenwerking is heel efficiënt om portretten van niet-bestaande personen toch heel realistisch te maken”, zei Hod Lipson.
Het zijn ook voorbeelden van de creatieve kracht van AI, dat heel snel met alternatieve ideeën kan komen. Hod Lipson voorspelt ook dat de robots en de AI-technologie in de toekomst zelfbewustzijn krijgen en over zichzelf kunnen nadenken. Dat zal de evolutie opnieuw versnellen.
In een gesprekje met de professor achteraf ging het nog over de ambitie van zijn studenten. Zijn die ingenieurs en datawetenschappers wel geïnteresseerd in finance? “Zeker. De meeste van hen willen na hun studie meteen naar Wall Street. Ik benijd hen, want daar zullen ze veel geld verdienen. De financiële sector kijkt naar AI om de volgende stap te zetten in de beslissingen over investeringen”, aldus nog Hod Lipson.
Misschien nog belangrijker is dat volgens hem AI veel beter in staat is om fraude en vervalsingen te detecteren. Daar willen zijn studenten hun steentje toe bijdragen. Zelf vindt hij dat het ultieme einddoel, of utopia. Die financiële fraude en corruptie zijn volgens hem de oorzaak van de meeste van de hedendaagse problemen. Het zou geweldig zijn als AI dat kon oplossen.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.