Privacyverklaring
Lode Erreygers, Cfo Stoffels Tomaten Lode Erreygers, Cfo Stoffels Tomaten
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

De energiebalans bewaken

8 juni 2023
Ik voel me een financiële ondernemer
Mijn job is er geen van 8 tot 18 uur”, zegt Lode Erreygers, cfo van Stoffels Tomaten. “Tomaten gaan niet met vakantie.”

Mijn job is er geen van 8 tot 18 uur”, zegt Lode Erreygers, cfo van Stoffels Tomaten. “Tomaten gaan niet met vakantie.”

“In de zomermaanden profiteren we optimaal van de talrijke uren daglicht, in de winter zorgt kunstmatige belichting in de serres voor de productie. Die aanpak genereert een continue oogst gedurende het volledige jaar. Onze onderneming kent geen rustperiode.

Een incident vindt altijd plotsklaps plaats, bijvoorbeeld een piek in de energieprijs. Zo’n evenement stelt ons bloot aan financiële risico’s. Tijdens het fietsen of mountainbiken lichten die berichten op mijn slimme horloge en smartphone op. Dat hoort erbij en gelukkig gebeurt het sporadisch. Ik sport om het hoofd leeg te maken en de gedachten op een rij te zetten.”

Sociale sport

Lode Erreygers: “In het weekend fiets ik met vrienden en familieleden. Gedurende de werkweek haal ik de racefiets of mountainbike van stal zodra de kinderen in bed liggen. Fietsen is een sociale sport. We maken er geen competitie van en genieten van elkaars gezelschap. Hardlopen doe ik daarentegen individueel. Het is een strijd met mezelf. Ik zoek voortdurend mijn lichamelijke grenzen op.”

Dure sport?

Lode Erreygers: “Ik koop graag kwaliteit. Zo draai ik met een gerust hart de weg op zonder angst voor materiaalpech. Zeker de mountainbikes lijden onder het ruwe parcours. Ik selecteer nauwgezet het juiste materiaal, want een herstelling neemt kostbare tijd in beslag. Een financiële return verwacht ik niet van sport. De ervaringen die ik opdoe, zijn niet in geld uit te drukken. Het draait om de beleving met vrienden en familie. Op zo’n relaties bespaar ik niet.”

Inspanning en ontspanning

Lode Erreygers: “Nu ik twee kleine kinderen heb, is het zaak om zorg te dragen voor mijn persoonlijk energieniveau. Fietsen reduceert de stress en levert leuke verhalen op. Daarnaast vind ik een kwaliteitsvolle nachtrust waardevol. Weinig slapen is soms een makkelijke en snelle oplossing, maar zeker niet duurzaam. Ik ben bewust bezig met de balans tussen inspanning en ontspanning.

Ook in onze onderneming bewaak ik het evenwicht tussen de energieconsumptie en -productie. Op jaarbasis zijn we bijna energieneutraal. In een energie- en arbeidsintensieve bedrijfscontext is dat een financiële krachttoer. We werken rechtstreeks voor de retailsector en staan in voor productie, verpakking, logistiek, marketing en sales. Cfo zijn in een groeibedrijf met een gediversifieerde aandeelhoudersstructuur: dan voel je je een financiële ondernemer met een uitdagende agenda aan projecten.”