Meer dan duizend Belgische bedrijven rekenen op de steun van private equity, samen goed voor tweehonderdduizend jobs
2021 was een recordjaar voor de private-equitysector in ons land. Gespreid over de drie segmenten (venture capital, groeikapitaal en buy-out) werd voor het eerst meer dan vier miljard euro geïnvesteerd, in 415 verschillende bedrijven. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn goed. Zo waren er in de eerste jaarhelft al enkele belangrijke transacties bij House of HR, Kpler, Deliverect, Precirix en Cowboy. “Het is duidelijk dat de sector matuur is geworden. Naast aandelen, obligaties en vastgoed is privékapitaal een volwaardige investeringsklasse geworden”, zegt Jan Alexander, sinds deze zomer de nieuwe secretaris-generaal van sectorfederatie BVA.
Waarom heb je voor deze organisatie gekozen? Wat is er bijzonder aan je job?
“Ik ben al meer dan twintig jaar actief in de private-equitysector. Dit voelt dan ook als een logische stap in mijn carrière. Ik heb in die lange periode heel wat specifieke kennis opgedaan en een netwerk uitgebouwd. Dit komt nu allemaal goed van pas. Bovendien kan ik in deze job volop mijn communicatievaardigheden aanwenden om het durfkapitaal te promoten bij investeerders, de overheid, studenten en het grote publiek. In het verleden was ik actief bij grote organisaties, waardoor ik kon terugvallen op ondersteuning op allerlei vlakken. Nu regel ik samen met mijn assistente alles zelf. Maar dat is niet erg, want ik hou van die hands-onmentaliteit.”
Je was aan de slag bij KBC Private Equity en bij ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Welke expertise heb je meegenomen naar je nieuwe job?
“Bij KBC Private Equity lag de focus heel sterk op de technische aspecten van een private-equitydeal, zowel voor nationale als internationale dossiers. Ik was er als jurist betrokken bij de volledige investeringscyclus: van analyse over due diligence tot de uiteindelijke exit. Ons team groeide in geen tijd van een zestal medewerkers tot meer dan dertig. Daarna volgden negen jaar bij PMV waar ik als fondsmanager vooral bezig was met de selectie en opvolging van private-equityfondsen. Ik leerde er de venture-capitalwereld beter kennen. Daarnaast hebben we ook het scale-upfonds Belgian Growth Fund in de markt gezet, waarvoor ik de fundraising heb verzorgd.”
Wat zijn je prioriteiten?
“Mijn aandacht gaat in de eerste plaats naar de ledenwerking van de BVA, die vandaag 156 leden telt. Ik denk aan het opzetten van netwerkevenementen en het aanbieden van leermomenten. Daarnaast fungeer ik als spreekbuis van de sector. Het jaarlijkse hoogtepunt van onze werking is de uitreiking van de Private Equity Awards begin oktober. We zetten dan enkele Belgische bedrijven in de kijker die met de steun van private-equity- of venture-capitalinvesteerders een opmerkelijk groeitraject hebben afgelegd.”
Private-equityspelers hadden lange tijd een bedenkelijke reputatie van meedogenloze sprinkhanen die bedrijven kaalvreten en enkel aan de korte termijn denken. Wat is jouw ervaring daarmee?
“Gelukkig is dat imago intussen flink bijgestuurd. Dankzij de risicovolle investeringen van venture capital en private equity hebben heel wat bedrijven zich kunnen ontpoppen tot waardevolle groeibedrijven. Financieel succes gaat er in veel gevallen hand in hand met jobcreatie, ook in ons land. Mooie voorbeelden zijn alvast biotechspeler Argenx en de uitzendgroep House of HR (Accent Group), die eerder dit jaar een nieuwe hoofdaandeelhouder kreeg. Het was meteen de grootste private-equitydeal ooit in België. Ook de producent van e-bikes Cowboy wordt door privékapitaal gefinancierd. Deze succesverhalen zijn enorm belangrijk voor het imago van de sector. Je mag niet vergeten dat vandaag meer dan duizend bedrijven kunnen rekenen op de steun van private equity. Samen zijn die goed voor tweehonderdduizend jobs. De maatschappelijke impact van de sector kan dus nauwelijks onderschat worden.”
Anno 2022 is er veel onrust in de (economische) wereld: oorlog, hoge energieprijzen, inflatie, stijgende rentevoeten, … Hoe schat je de impact op de sector in?
“De bedrijfswereld staat voor heel wat uitdagingen, maar typisch aan het ondernemerschap is dat je niet bij de pakken blijft zitten. Elke crisis is een opportuniteit, zo luidt het motto. Ondanks alles is onze sector gewapend voor de toekomst. Veel investeerders hebben nog heel wat droog poeder achter de hand, kasmiddelen die ze meteen aan het werk kunnen zetten. Op die manier zijn ze in staat om bedrijven die in moeilijk weer zijn terechtgekomen, te begeleiden en te helpen om door de nakende recessie te geraken. Vaak blijft de samenwerking niet beperkt tot louter de inbreng van kapitaal. Durfkapitaalinvesteerders beschikken over specifieke kennis – bijvoorbeeld over overnames, rapportering en ESG (Environmental, Social & Governance) – en een uitgebreid netwerk dat deuren opent. De vele onzekerheden in de wereld zullen wellicht voor een vertraging in de markt zorgen en het is ook niet onwaarschijnlijk dat de waarderingen wat afnemen, wat een instap in een bedrijf dan weer aantrekkelijker maakt.”
Heeft je overstap iets veranderd aan je work-lifebalance? Is deze job gemakkelijk te combineren met je privéleven? Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?
“Deze job is deeltijds, waardoor ik nog ruimte heb om nieuwe initiatieven te nemen. Ik werk me nu volop in. Om me fysiek en mentaal te ontspannen, spring ik regelmatig op mijn racefiets. Recent zijn we met enkele vrienden op fietsweekend naar Houffalize geweest. Daar stelde ik opnieuw vast dat ik geen gevleugeld klimmer ben, maar eerder een Flandrien die in de Polders tegen de wind in beukt.” (lacht)
(DVT)
Over BVA
Sinds 1986 profileert de Belgian Venture Capital & Private Equity Association (BVA) zich als de belangenvereniging van durfkapitaalinvesteerders in België. De BVA is hét aanspreekpunt voor iedereen die meer wil weten over deze investeerders en de Belgische markt van private equity en venture capital. Vandaag telt de organisatie 156 leden. Het gaat om nationale en internationale investeerders die risicodragend vermogen investeren in België. Geassocieerde leden zijn beroeps- of bedrijfsmatig bij dit soort investeringen betrokken. Een van de hoogtepunten van de werking van de BVA is de jaarlijkse uitreiking van de Private Equity Awards.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.