Privacyverklaring

Ai-gust verzamelt en analyseert boekhoudgegevens

12 september 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
BDO

Advieskantoren BDO België, Van Havermaet en Vandelanotte richten met Ai-gust hun eigen fintechbedrijf op. Ai-gust moet de grootste financiële datavijver van het land creëren met het oog op advies voor bedrijven.

Ai-gust is de naam van het fintechbedrijf dat sectorgenoten BDO België, Van Havermaet en Vandelanotte oprichten. De nieuwe Belgische AI-speler bundelt data uit alle mogelijke bestaande boekhoudsoftwarepakketten en andere bronnen en laat er artificiële intelligentie op los om automatisch financiële adviezen, trends en benchmarks te formuleren voor de bedrijfswereld.

Accountantskantoren als klant

“Met Ai-gust mikken we op de accountantskantoren die hun klanten in de bedrijfswereld een extra dienst willen bieden door bijkomende analyses, benchmarks en predicties. Dat zal gebeuren op basis van de gegevens van hun klanten die anoniem gemaakt worden en verwerkt op ons platform”, zegt Tim Bottelbergs, ceo van Ai-gust. Hij was tot voor kort actief als technologie expert bij BDO Belgium.

Bedrijven die de SaaS-software van Ai-gust zullen gebruiken, kopen meer dan een softwarelicentie. Ze zullen deel uitmaken van een grotere community. Hoe meer accountants, softwareleveranciers en financiële experten aansluiten, hoe performanter het AI-platform wordt. Daarom besloten de BDO België, Van Havermaet en Vandelanotte om Ai-gust samen op te starten. De drie partners staan bovendien open om extra spelers te laten toetreden. Ze wijzen erop dat er geen gevaar voor concurrentie is: gedeelde data wordt geanonimiseerd en op een beveiligde manier in het datawarehouse opgeslagen.

Platform met algoritmes

“We ontwikkelen enerzijds een nieuw platform dat via connectoren data zoals loongegevens, gedetailleerde verkoopcijfers, energieverbruik of klantendata uit alle mogelijke boekhoudsoftwarepakketten en andere bronnen kan opvragen en bundelen. Anderzijds werken we aan intelligente algoritmes die uit de grote datavijver van financiële gegevens automatisch trends zullen kunnen detecteren, adviezen zullen kunnen formuleren of vergelijkende studies voor een sector of tussen sectoren zullen kunnen uitdokteren. Zo komt er meer tijd vrij voor accountants om beter en persoonlijk advies te geven,” zegt Tim Bottelbergs, ceo van Ai-gust.

Gedetailleerde data

Wat is het verschil met de gegevens die de leveranciers van handelsinformatie leveren? “We werken met de echte boekhouddata van de bedrijven. Dat is veel gedetailleerder dan de jaarrekeningen en balansen die de basis vormen van het aanbod van die kantoren.”

Het AI-platform zal ook snel kunnen berekenen wat de impact van een nieuwe wet of Europese regel is op het compliancebeheer van bedrijven of bekijken of de kosten, zoals die voor energie bijvoorbeeld, van een onderneming in lijn liggen met spelers uit dezelfde sector. Ai-gust maakt de job van accountant op die manier aantrekkelijker.

Ai-gust, dat vanuit de universiteitsstad Leuven actief zal zijn, neemt het komende jaar een tiental computerwetenschappers, data-ingenieurs, front-end-ontwikkelaars en software-ingenieurs aan. Het bedrijf is net opgestart en plant in de herfst van volgend jaar een eerste basisversie klaar te hebben.