Privacyverklaring

Belgische AI-barometer legt transformatie financiële instellingen bloot

20 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Nico Vincent (Sailpeak)

De Europese AI Act beïnvloedt de AI-integratie binnen de bank- en verzekeringssector. Daarom stellen de Digital Finance Association, FinTech Belgium en consultancybureau Sailpeak hun eerste Belgische AI-barometer voor. Dit rapport licht toe hoe financiële instellingen hun weg door het AI-doolhof vinden. Strategische investeringen in AI zijn een nieuwe realiteit.

FinTech Belgium en Sailpeak deden een bevraging bij 17 financiële instellingen en voerden diepte-interviews met leiders uit de sector. Voorspellende AI wordt al op grote schaal toegepast: 84 procent van de instellingen gebruikt het voor toepassingen zoals klantsegmentatie, fraudedetectie en risicomodellering. Deze technologie is vooral ver gevorderd binnen marketing en verzekeringsactiviteiten. Generatieve AI staat nog eerder in de kinderschoenen, maar 79 procent van de instellingen onderzoekt de technologie.

“Bijna 84 procent maakt van minstens één AI-toepassing gebruik. Het enthousiasme voor zowel voorspellende als generatieve AI bij Belgische financiële instellingen is veelzeggend. Het wijst op de sterke overtuiging om deze technologie aan te boren en de financiële dienstverlening te herdefiniëren", zegt Nico Vincent van Sailpeak. “Financiële instellingen investeren in speciale AI-teams en interne procedures om alle voordelen te halen uit de kracht van AI. Zo zorgen ze ervoor dat ze gelijke tred houden met de technologische evolutie. AI is niet zomaar een rage, maar zal een diepgaande impact hebben.”

Dataprivacy aandachtspunt in AI-barometer

Het rapport wijst op de strategische kloof tussen het enthousiasme voor AI op directieniveau en de praktische implementatie ervan op werknemersniveau. 37 procent van de instellingen heeft speciale AI-teams. Hoewel het enthousiasme voor AI groot is, blijven er aandachtspunten op het vlak van dataprivacy, security en datakwaliteit. Daarnaast krijgen instellingen te maken met onzekerheid over de regelgeving en de maturiteit van de technologie, samen met de behoefte aan vakkundig personeel en integratie met bestaande systemen.

AI Act

De AI-wet van de EU stelt een risicogebaseerde aanpak voor en legt nadruk op transparantie en menselijk toezicht. Die wet zal die uitdagingen aanpakken, innovatie stimuleren en tegelijkertijd robuust bestuur waarborgen. Bovendien benadrukt de AI Act het belang van ethische AI-praktijken om vertrouwen in de technologie op te bouwen binnen de financiële sector.

Ecosysteem voor financiële technologie

Het onderzoek geeft verder aan dat het belang van samenwerking tussen financiële instellingen en fintechstartups essentieel blijft om een antwoord te bieden op de uitdagingen en de kansen van generatieve AI. FinTech Belgium, met een netwerk van meer dan 130 leden, speelt een invloedrijke rol in het bevorderen van samenwerking, innovatie en het creëren van een levendig ecosysteem voor financiële technologie.

FDmagazine zoomt in op de resultaten van de AI-barometer in een interview met Bjorn Cumps van FinTech Belgium en Nico Vincent van Sailpeak. Dat interview lees je hier.