Privacyverklaring

De snelst groeiende groep in finance: babyboomers

26 maart 2020
Tekst
Peter Ooms

Medewerkers ouder van 55 - ofte babyboomers - vormen de snelstgroeiende generatie in finance. Hun aandeel steeg van 14 procent in 1998 naar 26 procent in 2018.

Daarmee springen deze babyboomers uit de band. In het algemeen gesproken - over alle functies heen - zullen jongeren de grootste groep vormen. Millennials zijn de snelstgroeiende generatie op de werkvloer. “Uit Amerikaanse prognoses blijkt dat in 2025 zo’n 75 procent van de werknemers millennials zijn. Voor de duidelijkheid, dat zijn degenen die tussen 1981 en 1996 zijn geboren. Kijk je alleen naar financiële functies, dan zie je dat daar het aandeel millennials juist afneemt (cijfers van Deloitte). In 1998 was ruim 76 procent van de medewerkers in finance tussen de 25 en 54 jaar. In 2018 is dat percentage gedaald naar 68 procent. Hoewel Nederlandse cijfers op dit specifieke gebied niet beschikbaar zijn, kunnen we ervan uitgaan dat die trend ook hier gaande is.” Dat schrijft Rob Cools, product marketing director Workday in zijn blog.

Het Deloitte onderzoek geeft ook een aantal redenen voor die ontwikkeling. De langere levensverwachting, de latere pensioenleeftijd en het feit dat men plezier heeft in het werk en de opgebouwde kennis en ervaring graag blijft benutten.

Vooroordelen over babyboomers

Toch wordt deze groep vaak overgeslagen bij de zoektocht naar talenten die de financiële organisatie dit nieuwe tijdperk van digitale transformatie in kunnen loodsen. Er gaat veel moeite, middelen en energie naar het vinden van de nieuwe, digitale generatie. Kennelijk heersen er nogal wat vooroordelen over babyboomers in een nieuwe rol. Deloitte noemt er een paar.

  • Het idee bestaat dat oudere medewerkers terughoudend of hardleers zijn in het omgaan met nieuwe technologie.
  • Verder zou er een groot verschil zijn in werk- en communicatiestijl tussen jonge en de oude medewerkers.
  • Daarnaast lijken sommige organisaties het zonde van de moeite te vinden om te investeren in medewerkers die hooguit nog 10 tot 12 jaar in dienst blijven.

Tegenargumenten

  • Veel traditioneel handmatig werk en routinematige activiteiten worden tegenwoordig geautomatiseerd. Ook op dat gebied bestaat het idee dat dit allemaal te ingewikkeld wordt en te snel gaat voor de oudere generatie. Een interessant onderzoek van Marsh & McLennan Companies laat zien dat technologie het werk net inhoudelijker maakt. Dankzij automatisering ontstaat er meer tijd en ruimte voor kennisintensieve taken en juist dat is de kracht van de generatie die al tientallen jaren actief is in finance.
  • Het verschil in werk- en communicatiestijl houdt de organisatie ook fris en dynamisch. Uit vele onderzoeken blijkt diversiteit in mensen en stijlen juist tot een betere werksfeer en hogere productie te leiden.
  • Het argument dat oudere werknemers al gauw het bedrijf zullen verlaten en dus geen opleiding mogen krijgen, houdt geen steek. De kans is groot dat jonge talenten bij lange na die 10 of 12 jaar niet volmaken bij een werkgever. Dus waarom rechtvaardigt dat die investering wel?

Bron: Workday, Rob Cools

Rob Cools, Workday

Meer in het topic: