Privacyverklaring

Financiering defensie-industriespeler FN Browning Group niet in het gedrang

20 augustus 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Baudouin de Hepcée

Door de oorlog in Oekraïne staan de banken gunstiger tegenover het financieren van de defensie-industrie. Dat zegt Baudouin de Hepcée, cfo van FN Browning Group. De banken houden rekening met de Europese militaire noden en niet alleen met vereisten op het vlak van duurzaamheid.

De veranderende houding van de financiële sector ten opzichte van bedrijven in de defensie-industrie is opvallend. Nog in februari 2023 gaf de nieuwe ceo van FN Browning Group in een interview met Trends-Tendances aan dat er een probleem was: “In onze contacten met banken en verzekeringsmaatschappijen worden we dagelijks geconfronteerd met ESG-beperkingen (milieu, maatschappij en goed bestuur). Het is een factor waarmee we nu rekening moeten houden in onze activiteiten.” Met name de verzekeringsmaatschappijen en financiële instellingen waren toen niet van plan om in defensiebedrijven te investeren.

Militaire noden

De cfo beaamt dit, maar stelt dat de samenwerking met de huisbanken is blijven bestaan. Voor financiële diensten als cashmanagement of thesaurie was er nooit een probleem. Alleen voor leningen verliep het stroever. “Ik wil eerst zeggen dat we onszelf kunnen financieren. Alleen voor grotere investeringen kloppen we aan bij de banken en dan hebben we geen probleem om krediet te krijgen. Ik stel vast dat bij kleinere bedrijven waarmee we samenwerken niet alles even vlot gaat. Daar is nog een weg af te leggen”, zegt Baudouin de Hepcée.

Volgens hem is de aarzelende houding van de financiële sector aan het veranderen door de oorlog in Oekraïne. De Europese Unie heeft al beslist dat er ook een Europese defensie nodig is om gewapend te zijn tegen de dreiging van een Russische inval. In dat perspectief is het normaal dat zeker de banken rekening houden met militaire noden van Europa en niet alleen met de vereisten op het vlak van duurzaamheid.

Opportunisme van defensie-industrie

Daar hoort ook wat opportunisme bij. De defensie-industrie doet nu heel goede zaken door de toegenomen vraag. België investeert intussen een stuk meer in uitrusting voor het eigen leger dan vroeger. Dat merk je ook bij FN. Het orderboekje is goed gevuld, beaamt Baudouin de Hepcée.

Dit is een gedeelte van een langer interview met cfo Baudoin de Hepcée van FN Browning Group. Het volledige interview verschijnt in FDmagazine editie september. Heb je interesse in een membership? Contacteer dan Jennero Rijaard (Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be)