Privacyverklaring

VIER OP DE TIEN BEDRIJVEN HEROPGESTART OF ER KLAAR VOOR

16 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Meer dan vier op de tien ondernemingen zijn al heropgestart of zullen dit op korte termijn doen. Dat is een sterke stijging tegenover vorige week. 85% van alle bedrijven heeft er al voor gezorgd dat personeel in alle veiligheid kan werken. Twee op de drie zijn al volledig aangepast aan de coronamaatregelen.

Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, hield een enquête bij meer dan duizend bedrijven. Steeds meer bedrijven willen de draad weer oppikken. Voka vraagt dan ook van de overheden, de Nationale Veiligheidsraad en de GEES-expertengroep “om politiek leiderschap te tonen en een slimme en gefaseerde opstart van de economie uit te werken. Dit is absoluut nodig willen we nog grotere economische schade met jobverlies vermijden”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

Drie keer meer bedrijven dan twee weken geleden

De wekelijkse enquête van Voka peilde opnieuw het aantal bedrijven dat weer werkt sinds de coronamaatregelen.

28% is heropgestart of heeft de activiteitsgraad verhoogd, een verdubbeling ten opzichte van vorige week (15%) en het drievoud van twee weken geleden (9%).

14% zegt dit in de komende twee weken te doen, wat betekent dat 42% van de bedrijven al op korte termijn wil heropstarten.

Ook de mate waarin de activiteiten opgevoerd of heropgestart worden, zit in de lift. Een nipte meerderheid (51%) wil voor minstens driekwart heropstarten, nog eens een derde zegt minstens de helft van de activiteiten te kunnen uitvoeren.

De wil om weer aan de slag te gaan, wordt ook gedeeld door heel wat medewerkers, zo zegt Hans Maertens.

Werkomgeving aangepast

Ondernemingen hebben zich al massaal voorbereid op de nieuwe veiligheidsvoorschriften.

  • Twee op de drie ondernemingen hebben hun werkorganisatie volledig aangepast.
  • Een vijfde heeft al verschillende maatregelen getroffen, maar wil er nog extra doorvoeren om de veiligheid te garanderen.
  • De helft van de bedrijven heeft de werkplaats anders ingericht om te kunnen voldoen aan de social distancing maatregelen en de veiligheidsvoorschriften.
  • Twee op de drie passen de werkorganisatie aan via telewerk, ploegenstelsels of andere maatregelen.

Ondernemingen willen weer aan de slag, maar ze willen dat in alle veiligheid kunnen doen, concludeert Voka. Ze bereiden zich voor op een langere periode waarin het nog niet snel business as usual zal zijn. Daarom dringt Voka er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de GEES-expertengroep op aan om de economie snel en gefaseerd herop te starten. “Nu moet de economie slim en gefaseerd opgestart worden, anders worden de economische verliezen en het jobverlies dramatisch hoger”, aldus Hans Maertens.

Bron: Voka