Privacyverklaring

Van serverruimtes naar de cloud: Waarom banken nu moeten overstappen

13 januari 2025
Tekst
Peter Larsson, Senior Business Developer bij Tietoevry Banking

Het bankwezen kampte lange tijd met technologisch conservatisme van haast karikaturale proporties. De digitale infrastructuur bij banken roept vaak beelden op van immense serverruimtes vol verouderde COBOL-systemen, waarin een handvol ontwikkelaars zich nog steeds vastklampt aan deze bijna vergeten programmeertaal. Intussen verdrinken IT-teams vaak in het werk: het onderhoud en de beveiliging van deze infrastructuur vergt immers veel tijd en energie. Deze situatie maakt de overstap naar cloudtechnologie onvermijdelijk. Alleen zo kunnen banken efficiënter werken en gelijke tred houden met een steeds sneller digitaliserende wereld.

De drang om alle data lokaal te bewaren, wordt benaderd vanuit veiligheidsoverwegingen – de belangrijkste zorg voor financiële instellingen. Banken geloven dat interne systemen veiliger zijn, meer controle bieden, meer flexibiliteit mogelijk maken en zorgen voor een betere naleving van de regelgeving. Dat geldt echter alleen in een ideaal scenario, waar menselijke en financiële middelen onbeperkt zijn. In de realiteit ziet het er helemaal anders uit.

De harde realiteit

In de praktijk kampen banken met een groeiend aantal uitdagingen die de traditionele aanpak steeds minder haalbaar maken:

  • Talentwerving: Het wereldwijde tekort aan gespecialiseerde IT-professionals zet banken onder druk. Dit geldt in het bijzonder voor legacysystemen, waarvan COBOL vaak het mikpunt van grappen is binnen ontwikkelaarskringen. Wachten op een nieuwe generatie gemotiveerde talenten om deze verouderde systemen over te nemen, blijkt dan ook een ijdele hoop.
  • Ontwikkelingssnelheid: Legacysystemen maken het moeilijk om mee te blijven met technologische ontwikkelingen. Waar moderne bedrijven nieuwe oplossingen vaak binnen enkele weken kunnen implementeren, zijn traditionele banken vaak nog jaren bezig met technologische veranderingen. Bankkaartbeheersystemen die vroeger twee jaar vergden om geïmplementeerd te worden, kunnen nu in enkele dagen in de cloud worden geïmplementeerd: een duidelijk voorbeeld van de opportuniteitskosten van technologisch conservatisme.
  • Misvattingen over beveiliging: Paradoxaal genoeg brengen juist de systemen die ontworpen zijn om klantgegevens te beschermen, deze vaak in gevaar. Een klein intern beveiligingsteam kan niet op tegen de continue, multidisciplinaire expertise van toegewijde cloudbeveiligingsprofessionals. Grote cloudproviders zoals AWS en Azure hebben honderden beveiligingsspecialisten in dienst die dag en nacht actief zijn en beschikken over wereldwijde bedreigingsinformatie en geavanceerde beveiligingstechnologieën.
  • Operationele inefficiëntie: Het onderhouden van de fysieke infrastructuur vergt aanzienlijk veel middelen. Systeembeheerders besteden vaak meer tijd aan repetitieve onderhoudstaken dan aan strategische technologische vernieuwingen. Cloud-automatiseringstools, zoals Ansible en Terraform, kunnen dit soort routinetaken transformeren. Hierdoor krijgen IT-teams de kans om zich te richten op zinvolle technologische vooruitgang.

Strategische partnerschappen

Het is belangrijk om te begrijpen dat moderne cloudoplossingen voor banken niet louter draaien om het overzetten van alle gegevens naar een gekozen cloudserviceprovider, wat zelfs voor de best gepositioneerde instellingen een enorme technische uitdaging zou zijn. Bovendien bieden cloudproviders geen diensten die specifiek zijn afgestemd op sectoren zoals bijvoorbeeld de kaartverwerking. Deze cloudgebaseerde dienstverlening bestaat eerder uit strategische partnerschappen met ervaren bancaire dienstverleners die een genuanceerde, veilige aanpak bieden die de eigen IT-afdeling van de bank nabootst en elk bankprobleem aanpakt:

  • Single-tenant-omgevingen die data-isolatie garanderen
  • Regionale gegevensverwerking met strikte richtlijnen
  • Uitgebreide compliancekaders
  • Toegewijde beveiligingsteams met certificeringen voor de betalingssector

De bancaire dienstverlener moet zeer ervaren zijn in het hosten en onderhouden van complexe multi-cloud IT-oplossingen, met jarenlange expertise in verschillende domeinen van het bankwezen. Bovendien moet de partner zich volledig inzetten voor de beschikbaarheid van de diensten en voor transparantie in zowel de activiteiten als de prijzen.

Wat met cloudsoevereiniteit?

Cloudsoevereiniteit blijft een belangrijk aandachtspunt, vooral binnen het Europese bancaire ecosysteem, en is historisch gezien een terechte reden voor voorzichtigheid bij financiële instellingen. Banken maken zich vaak zorgen over de kwetsbaarheid van gegevens en vragen zich af of het gebruik van cloudomgevingen gevoelige financiële informatie blootstelt aan internationale autoriteiten door overregulering, vooral gezien de impact van de CLOUD- en DATA-wetgeving.

In tegenstelling tot wijdverspreide misvattingen gaat cloudsoevereiniteit niet over totale isolatie, maar over het behouden van nauwkeurige controle en transparantie. Geavanceerde cloudproviders bieden nu uitgebreide kaders die het volgende garanderen:

  • Exacte controles op de locatie van gegevens om informatie binnen gespecificeerde geografische grenzen te houden
  • Strikt gehandhaafde regionale verwerkingsovereenkomsten
  • Volledige naleving van financiële regelgeving zoals PCI-DSS
  • Transparante en grondig controleerbare beveiligingsinfrastructuren

Aanbieders implementeren nu geavanceerde beveiligingsmaatregelen die potentiële risico's op grensoverschrijdende datatoegang doeltreffend beperken. Toch blijven on-premises implementaties de enige geschikte weg voor instellingen met extreme gevoeligheid of specifieke wettelijke vereisten, hoewel deze instellingen in aantal beperkt zijn.

Waarom de cloud de enige weg vooruit is

Kort gezegd is het oude model van geïsoleerde, intern beheerde systemen operationeel onhoudbaar en dreigt het zijn bestaansreden, namelijk veiligheid, te ondermijnen. De komende jaren zullen de uitdagingen van een interne infrastructuur alleen maar toenemen en zullen de IT-kosten blijven stijgen. Cloudtechnologie biedt een oplossing voor meer veerkracht, efficiëntie en innovatie. De vraag is niet langer óf cloudtechnologie moet worden geïmplementeerd, maar hoe snel en strategisch een bank de overstap kan maken.