VS trekken zich terug uit onderhandelingen wereldwijde Google-taks

18 juni 2020
VS trekken zich terug uit onderhandelingen wereldwijde Google-taks

Die terugtrekking van de VS uit de gesprekken rond een wereldwijde digitale belasting maakt een akkoord op globale schaal onmogelijk. Het zal ook de relatie tussen Washington en de Europese landen verder bemoeilijken.

De krant Financial Times heeft een brief kunnen inkijken van de Amerikaanse minister van begroting Steven Mnuchin. Die was gericht aan vier Europese begrotingsministers. Daarin schrijft hij dat volgens hem de besprekingen een impasse hebben bereikt. Het is voor de VS onmogelijk om zelfs op tijdelijke basis in te stemmen met een aanpassing van de wereldwijde belastingwet. Die zal vooral effect hebben op de grote Amerikaanse technologiebedrijven.

Europese landen willen net een aanpassing aan die wet omdat ze vinden dat die digitale mastodonten enorme omzetten generen op het oude continent. Tegelijk dragen ze minimaal bij aan de publieke schatkist. Die landen willen ook nieuwe inkomsten genereren om de kosten voor de covid-19-pandemie te kunnen dekken. Nu de VS dreigt met tariefverhogingen als Europa hogere belastingen zou invoeren, mag de wereld zich verwachten aan een zomer vol trans-Atlantische spanningen en verhitte gesprekken.

Bron: Financial Times