In Afghanistan maakte ik het budget voor de ministeries van Financiën en Economie
De Afghaanse vluchtelinge Razia Arefi is sinds november vorig jaar aan de slag als jobcoach bij Accent. In Afghanistan werkte ze als financieel specialist voor het ministerie van Economie en Financiën. Na amper drie maanden vervoegde ze bij Accent, deeltijds, het financiële team. “Het is mijn wens om fulltime in finance aan de slag te gaan.”
Razia Arefi: “Ik heb aan de universiteit van Afghanistan mijn bachelor in economie behaald. Mijn eerste jaar MBA kon ik niet afmaken omdat de taliban aan de macht kwamen. Ik startte mijn loopbaan in Afghanistan in 2007 en werkte er onder meer voor de Belgische organisatie Moeders voor Vrede. Die ngo heeft verschillende projecten om vrouwen te emanciperen, vooral op het platteland. We willen de vrouwen middelen geven om op eigen benen te staan, ook wanneer de ngo’s Afghanistan verlaten. Als vrouwenrechtenactiviste nam ik deel aan vergaderingen met diverse ministeries en met de first lady. Ik was een van de twaalf vrouwen die de gemeente Kabul als adjunct-directeur aanstelden, in een mannelijke omgeving. Hierdoor kon ik voor het eerst een vrouw aanwijzen als vertegenwoordiger van de dorpen. Ik werkte ook een jaar bij het ministerie van Economie als financieel specialist. Het was mijn taak om een fonds voor ontwikkelingsprojecten in 34 provincies in Afghanistan te controleren en daarvan een verslag te maken.”
Razia Arefi: “Toen de taliban in augustus 2021 aan de macht kwamen, was het niet meer veilig en moest ik het land verlaten. Omdat we voor een Belgische organisatie werkten, kwamen we hier terecht. Die reis was niet gepland. Ik heb de deur achter mij dichtgetrokken en ben met één koffer vertrokken, samen met een groep van ongeveer vijftig mensen. Omdat ik me niet kon voorstellen dat ik thuis zou zitten, ben ik beginnen solliciteren. Ik kreeg alleen aanbiedingen als poetshulp, omdat ik de taal niet sprak. Dat was een schok. Het bezorgde me veel stress. Had ik dan voor niets gestudeerd en gewerkt? Ik was zelfs kandidaat voor het parlement in Afghanistan. Mijn collega bij Moeders voor Vrede raadde me aan om werk te vinden via uitzendkantoren. Zo kwam ik in contact met het Origami-project van Accent, dat me de mogelijkheid gaf om na een opleiding aan de slag te gaan als jobcoach. We kregen eerst een taalopleiding, daarna volgde uitleg over de werking van Accent en de taken van een jobcoach. Begin november vorig jaar startte ik als jobcoach. Sinds kort ben ik ook aan de slag in het financeteam van Accent.”
Razia Arefi: “Ik controleer er twee dagen per week de facturen en zorg voor financiële ondersteuning. Zo werk ik bijvoorbeeld aan het Abbyy-project, een robot die de facturen en creditnota’s ontvangt. Ik check of de creditnota niet de factuur is en omgekeerd. Ik kijk na of alle gegevens – zoals het btw-nummer en het bedrag – correct zijn. Daarnaast controleer ik één dag per week de domiciliëringen: heeft de klant betaald, is het nodig om een e-mail te sturen, moet de klant handmatig betalen wanneer er niet voldoende op de rekening staat, moeten we de facturen naar de bank sturen?”
Razia Arefi: “Het is totaal anders dan wat ik in Afghanistan deed. Toen werkte ik met Excel en hadden we geen robot om gegevens te verzamelen. Ik maakte het budget en controleerde maandelijks en per kwartaal het financiële verslag voor de ministeries van Financiën en Economie. Aan het einde van het jaar maakte ik het financiële jaarverslag voor het ministerie van Financiën. Ons doel in Afghanistan was niet om winst te maken of om te kijken naar de verkoop, de kosten en het break-evenpunt. Wel vergeleken we het budget met de uitgaven. Als we het doel niet bereikten, checkten we wat het probleem was en wat er veranderd moest worden. In België is het een andere manier van werken, maar ik vind het fijn. Ik leer veel en doe mijn werk. Het is een goede ervaring. Ik wens echt dat ik met financiën verder kan gaan en er fulltime aan de slag kan.”
Razia Arefi: “Ik bel met de kandidaten, die werk zoeken via verschillende instroomkanalen, zoals VDAB, onze eigen website en sociale media. Ik focus vooral op personen die in onze regio wonen en op zoek zijn naar een functie in een productieomgeving. Ik doe de screening en stel vragen. Eens ik alle informatie heb, stuur ik een voorstel naar de klanten om hen te overtuigen van de kandidaten.”
Razia Arefi: “Met mijn achtergrond in economie, ben ik vertrouwd met opleidingen, bedrijfsbeheer, projectleiding en projectmanagement. In Afghanistan leidde ik als algemeen directeur afdelingen hr en finance. Ik vermoedde wel dat ik in een van deze twee domeinen zou werken, maar ik had nooit gedacht dat ik mensen zoals mezelf kansen zou geven. Ze hebben hun thuisland verlaten en zijn op zoek naar een toekomst. Via het Origami-programma helpen we hen, vooral degenen die, zoals dat voor mezelf het geval was, de taal niet spreken. Wat uniek is aan Accent is dat de medewerkers de noden van de markt kennen en echt naar de kandidaten luisteren. Accent is een commercieel bedrijf, maar het gaat niet alleen om geld.”
Anouk Lagae, ceo Accent: “Als er zaken gebeuren die ons raken, willen we onze maatschappelijke rol vervullen en mensen aan een job helpen. Ons moederbedrijf House of HR lanceerde het Origami-project voor gevluchte Afghaanse vrouwen vanuit de overtuiging dat het belangrijk is om vrouwen alle kansen te geven. Origami verwijst naar de vlucht die de vrouwen ondernomen hebben, maar ook naar de hoop om zich te ontplooien tot ondernemende vrouwen die in onze samenleving participeren.
We sloten een partnerschap met JobRoad, onze eigen netwerkorganisatie die personen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt aan een job helpt. JobRoad screende vijf vrouwen die in aanmerking kwamen voor het Origami-traject. Ze volgden eerst een intensieve taalopleiding aan het Business Language Communication Center (BLCC). Daarna was het aan ons om hen, elk met hun bagage en achtergrond, te verwelkomen en op te leiden. Het zijn competente vrouwen, maar ze hadden nog nooit in de uitzendsector gewerkt. Ze startten in november vorig jaar in Accent-kantoren in Roeselare, Kortrijk en Hasselt. Van de vijf zijn er vandaag nog drie actief.
Vaak praten we over inclusie en kansen krijgen. Met het Origami-project geven we zelf het goede voorbeeld. We zorgen ervoor dat deze vrouwen betekenisvol aan de slag zijn en het verschil maken door de dromen van anderen te realiseren. Razia is daar een voorbeeld van. We hadden verwacht dat zij tegen de zomer de stap naar het financiële team zou kunnen zetten, maar het doet me zoveel plezier dat het nu al zover is.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.