Privacyverklaring

Credendo Green Package stimuleert duurzame economische transitie

13 november 2023
Tekst
Partner Content

Een jaar na de lancering van het Credendo Green Package maakt de kredietverzekeraar een eerste positieve balans op: meer dan 30 groene projecten kregen financiële ondersteuning voor een bedrag van 1,2 miljard euro en de geleidelijke uitstap uit fossiele brandstoffen is een feit. Ondertussen wil Credendo de energietransitie verder versnellen door de duurzaamheidscriteria in haar investeringsportefeuille aan te scherpen.

Dirk Terweduwe (foto), Group CEO van Credendo: “Onder impuls van de OESO zijn wij zo’n 20 jaar geleden al meer aandacht beginnen te geven aan de milieu- en sociale impact van de projecten die we verzekeren of financieren. Vandaag is alles wat met ESG te maken heeft, onlosmakelijk verbonden met onze activiteiten. Onze klanten zijn zich daar bewust van. En ook onze medewerkers vinden het belangrijk om te kunnen bijdragen aan projecten die een positieve impact genereren.”

Beleid met een focus op duurzaamheid

In het beleid dat Credendo heeft uitgetekend voor de periode 2022-2024 staat duurzaamheid centraal. Zo zorgt de groep ervoor dat ze voorbereid is op toekomstige uitdagingen en dat ze haar klanten, zowel kmo’s als grote exporteurs, nog beter kan begeleiden. “Als we de opwarming van de aarde tegen het einde van deze eeuw tot 1,5 °C willen beperken (Akkoord van Parijs), moeten we streven naar een nooit eerder geziene energietransitie”, benadrukt Dirk Terweduwe. “De oplossingen zijn al even bekend, maar de tijd dringt. Daarom heeft Credendo vorig jaar een beleid uitgetekend dat deze transitie ondersteunt en waarmee we ons positioneren als een van de meest vooruitstrevende kredietverzekeraars.”

Afstappen van fossiele brandstoffen

“De politieke wereld staat achter ons beleid inzake fossiele brandstoffen. Vorig jaar hebben we beslist om steenkool met onmiddellijke ingang volledig af te stoten. Zo botste een aanvraag voor een havenproject exclusief voor steenkooltransport op een njet. We hebben toen ook beslist om onze steun aan gas en aardolie geleidelijk maar doortastend af te bouwen. In de energietransitie volgens het koolstofneutraal scenario van het Internationaal Energieagentschap vervullen deze twee laatste fossiele brandstoffen immers nog steeds een rol. We hebben ervoor gekozen om alle projecten die (on)rechtstreeks verband houden met de exploitatie van nieuwe olie- of gasvoorraden af te wijzen. Onze klanten werden hiervan op tijd op de hoogte gebracht en inmiddels hebben we een aantal aanvragen voor nieuwe olie- en gasprojecten geweigerd.”

Die keuze is ook merkbaar in de algemene activiteiten van de kredietverzekeraar: “de olie- en gassector, van oudsher de op twee na grootste in onze portefeuille, zakte in 2023 weg naar de zevende plaats”, aldus Dirk Terweduwe.

Credendo Green Package

“De groene-elektriciteitssector daarentegen heeft de wind in de zeilen en prijkt momenteel op de tweede plaats in onze portefeuille”, aldus Anne Corstjens, Environmental & Social Analyst bij Credendo. “Deze opmars is onder andere te danken aan het Credendo Green Package, dat in het najaar van 2022 werd gelanceerd. Het pakket ondersteunt groene projecten en biedt een aantal stimuleringsmaatregelen, zoals een hoger dekkingspercentage, langere terugbetalingstermijnen en een bijzondere financieringsenveloppe.”

Deze voordelen vielen in goede aarde bij de Belgische exportbedrijven, getuige de 80 voorstellen en 46 dekkingsaanvragen. “Uiteindelijk dekten we 30 projecten waarvan we de positieve milieu-impact en good practices op het vlak van sociaal welzijn en bestuur konden vaststellen. Het gaat onder meer om projecten in wind- en zonne-energie, maar ook om biomassacentrales die reststoffen van de zonnebloemolieproductie verwerken.”

Groener investeren

Credendo streeft ook naar meer vergroening in eigen huis, aldus Dirk Terweduwe. “We drijven onze duurzame aanpak voor eigen investeringen verder op. Aan de banken die onze financiële beleggingen beheren, werd een minimale duurzaamheidsscore opgelegd die zij moeten bereiken voor de portefeuille. Deze norm zullen we geleidelijk optrekken. We gaan ook een stap verder in het uitsluiten van schadelijke sectoren en willen via ons stemrecht ondernemingen aansporen om in de energietransitie te stappen. Tevens hebben we een apart fonds opgericht dat uitsluitend investeert in bedrijven die de duurzame ontwikkelingsdoelstelling nr. 7 van de VN – betaalbare en duurzame energie voor iedereen toegankelijk maken – helpen verwezenlijken.” Tot slot blijft Credendo haar processen optimaliseren en haar CO2-voetafdruk op jaarbasis verder verkleinen, mede dankzij een bonussysteem voor haar medewerkers. Ook het ‘CO2-Neutral’-label, toegekend door het gespecialiseerde bureau CO2logic, werd opnieuw verlengd.

“Ook onze medewerkers vinden het belangrijk om te kunnen bijdragen aan projecten die een positieve impact genereren.” Dirk Terweduwe, Group CEO van Credendo

Meer in het topic: