Privacyverklaring

Dela heeft niets te verbergen voor de fiscus

19 september 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Francis Costenoble by Nicolas Herbots

Door deel te nemen aan CTCP geeft Dela de belastingdienst inzicht in haar financiële processen. Op die manier bouwt de fiscus vertrouwen op dat de nood aan controles sterk vermindert.

“Als deel van een coöperatie dragen we integriteit en transparantie hoog in het vaandel. Die openheid naar de leden en nabestaanden is reëel en doorvoeld in de organisatie", klinkt het bij de uitvaartspecialist Dela België. “We hebben beslist om die openheid door te trekken naar de fiscale overheid in het kader van het project Co-operative Tax Compliance Programme (CTCP)”, zegt Francis Costenoble, cfo van Dela.

Ook in Nederland samenwerking met fiscus

Dat programma is gestart in 2019 en was tot voor kort voorbehouden voor grote internationale bedrijven. UCB en BMW waren de bekende organisaties die eraan deelnamen. Nu doet voor het eerst ook een middelgroot bedrijf uit de dienstensector mee. “Een extra motivatie voor ons was dat het moederbedrijf in Nederland ook deelneemt aan een vergelijkbare aanpak”, zegt Francis Costenoble.

Het gaat ook in Nederland om het zogenaamde ‘horizontaal toezicht’. Hierbij wil de overheid voortdurend een beter inzicht hebben in de situatie van de bedrijven. Zo kan Nederland het aantal en de intensiteit van de controles verminderen. Op 10 september heeft Dela de samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de fiscus.

Rust in de organisatie

Francis Costenoble: “De handtekening onder het convenant is het resultaat van een voortraject van meerdere jaren. We hebben onze deuren opengegooid voor de ambtenaren van de belastingadministratie. Enkel zo helpen we hen om onze onderneming van binnenuit te doorgronden. De vlotte samenwerking en communicatie tussen onze tax advisor Fouad Zarkan en de leden van CTCP was ook een belangrijke sleutel tot succes.

In die periode heeft Dela haar cijfers op tafel gelegd, maar ook duidelijkheid gegeven over de achterliggende beheerprocessen en de manier waarop die gecontroleerd worden. Op die manier krijgt de fiscale ambtenaar inzicht in onze werking. Hij kan erop vertrouwen dat onze cijfers correct zijn. Voor Dela komt het erop aan dat we die processen op elk moment goed beheersen. We pakken het aan alsof we een controle krijgen van de fiscale ambtenaar. Daar zijn we nu altijd klaar voor. Dat geeft ons ook rust in de organisatie.”

Wantrouwen tegenover fiscus

Hij geeft daarbij grif toe dat er nog ruimte is voor verbetering. “Zo zijn we er ook aan begonnen. We wilden niet wachten tot alles op punt stond maar hebben ons geëngageerd om onze processen te blijven verbeteren in functie van een hogere graad van compliance. Op die manier past het ook binnen onze ESG-aanpak.”

Is er veel interesse van andere bedrijven voor die aanpak? “Ik heb nog weinig reacties gekregen. Het is mijn aanvoelen dat de meeste bedrijven eerder wantrouwig staan tegenover de overheid. Ze zullen daarom eerst bekijken wat de resultaten zijn van die aanpak bij ons en de andere bedrijven. Ze zullen eerst positieve resultaten willen zien. Op termijn zie ik dit echter evolueren naar een algemene aanpak. In Frankrijk beschouwt de maatschappij een bedrijf zelfs eerder als verdacht als het niet meedoet”, zegt Francis Costenoble.