Privacyverklaring

DELA sluit samenwerkingsakkoord met Belgische fiscus

12 september 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
v.l.n.r. Fabian Daem (FOD Financiën), Jeroen Jacobs (FOD Financiën), Geert Deschoolmeester (CEO DELA) en Francis Costenoble (CFO DELA)

Uitvaartspecialist en -verzekeraar DELA stapt in het CTCP-programma van de Belgische fiscus. Dat is een partnerschap waarbij het bedrijf in alle transparantie samenwerkt met de belastingadministratie.

DELA heeft daarvoor als eerste bedrijf in de dienstensector én de verzekeringssector een akkoord met de Belgische fiscus getekend. DELA is de achtste onderneming in ons land en de eerste middelgrote onderneming die zijn handtekening zet onder het Co-operative Tax Compliance Programme (CTCP) van de FOD Financiën.

Inzage bieden aan de fiscus

De FOD Financiën maakt sinds 2019 duidelijke afspraken over de heffing van belastingen met grote bedrijven. Dat doet de federale overheidsdienst binnen het zogenaamde CTCP. Enkel zeer grote ondernemingen die actief zijn in meerdere landen komen in aanmerking om het convenant met de fiscus te ondertekenen. DELA is de eerste middelgrote onderneming in België die in het CTCP-programma stapt. Door de overeenkomst zal er samengewerkt worden met de fiscus op basis van een duurzaam partnerschap. Ondernemingen verbinden zich ertoe inzage te bieden in interne processen en inhoudelijk transparante aangiftes op te stellen.

Na een intensief voortraject van zo’n drie jaar is DELA het achtste bedrijf in België dat zo’n akkoord met de fiscus sluit. Het is tegelijkertijd het eerste in de dienstensector én de verzekeringssector. De zeven andere bedrijven die eerder al een CTCP-akkoord ondertekenden, waaronder BMW Group Belux en UCB, zijn actief in de maakindustrie, de farma of de retail.

Wederzijds vertrouwen en transparantie

De samenwerking tussen DELA en de fiscus binnen CTCP vangt nu aan en heeft geen einddatum. In tegenstelling tot de traditionele belastingcontroles, krijgt DELA nu een vast aanspreekpunt bij de FOD Financiën waar de onderneming terecht kan met al haar vragen. Na vijf jaar verandert dat aanspreekpunt om ervoor te zorgen dat de medewerkers van de fiscus een open blik behouden en niet te zeer vervlochten raken met het bedrijf.

Intussen zitten ook twee andere bedrijven in de laatste rechte lijn richting ondertekening van het CTCP-convenant. In de volgende fase mikt de fiscus op minstens 25 nieuwe bedrijven die de komende jaren het voortraject zullen aanvatten.

FDmagazine gaat hierover in gesprek met CFO Francis Costenoble van DELA.