Privacyverklaring

Eerste opleiding tot AI-compliance officer in Vlaanderen en Europa

23 mei 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Francis Vos

Hogeschool PXL en AI-specialist Reliance starten samen een postgraduaat voor AI-compliance officer die tegemoetkomt aan de eisen van de Europese AI Act.

De Europese AI Act is een duidelijk regelgevend kader dat afbakent welke soort AI-toepassingen wel en niet kunnen. Daarom moeten bedrijven die met AI aan de slag gaan werk maken van een duidelijk beleid, en dat vervolgens ook in de praktijk brengen. “Het is aan de AI-compliance officer om er nauw op toe te zien dat hun bedrijf AI op een verantwoorde manier gebruikt, en correct omgaat met de juridische, ethische en organisatorische uitdagingen die AI met zich meebrengt. Omdat het een compleet nieuwe rol is, slaan hogeschool PXL en AI-specialist Reliance de handen in elkaar”, zegt Francis Vos, departementshoofd PXL-Business.

Belang van een AI-compliance officer binnen bedrijven

AI-compliance officers waken binnen het bedrijf voortdurend over een juiste toepassing van de verschillende AI-processen. Ze moeten zich bewust zijn van mogelijke conflicten rond het verantwoord gebruik van AI, maar ook van complicaties op juridisch of organisatorisch vlak. “Veel bedrijven zijn zich vandaag nog niet of te weinig bewust van de impact die ‘verkeerd’ gebruik van AI kan hebben. Met deze postgraduaatsopleiding willen we hen daartegen wapenen”, benadrukt Jens Meijen van Reliance, zelf een van de docenten tijdens de opleiding.

“Voor PXL is dit postgraduaat AI-compliance officer een logische en unieke aanvulling op ons AI-studieaanbod. De studenten krijgen een diepgaand inzicht in de AI-regelgeving en -naleving. Ze verwerven grondige kennis van ethische richtlijnen, wettelijke kaders en beste praktijken die nodig zijn om AI-systemen te ontwerpen, implementeren en beheren in lijn met Europese en Belgische regelgeving. Afgestudeerden vervullen deze cruciale rol binnen bedrijven en zorgen ervoor dat AI-systemen in overeenstemming zijn met de wetgeving”, vult Liesbeth Ruelens, coördinator van het postgraduaat, aan.

Het postgraduaat AI-compliance officer staat op het PXL-programma vanaf academiejaar 2024-2025. De lessen starten op 2 oktober en vinden plaats op de Corda Campus in Hasselt. Deelnemers kunnen de hybride lessen vanuit heel België online volgen.