Privacyverklaring

Impact van covid-19 op ondernemerschap

1 juli 2020
Tekst
Peter Ooms

Universiteit Hasselt

Een groep studenten van de Universiteit Hasselt organiseerde op 12 mei het evenement ‘2020 – Back to Reality’. Dat maakt deel uit van het vak Ondernemerszin aan de Universiteit Hasselt.

“Voor dit vak kregen we de opdracht om een netwerkevenement voor alumni en studenten te organiseren. Helaas kon dat door de coronamaatregelen dit jaar geen fysieke bijeenkomst zijn. Daarom organiseerden we een online-event”, zegt Chelisa Manohar, studente TEW aan de Universiteit Hasselt.

Kracht van een netwerk

Enkele bekende Limburgse ondernemers zegden toe om deel te nemen aan het panelgesprek, geleid door sportjournalist Ruben Van Gucht. Het gaat om Tom Arts (advocaat en voorzitter Ziekenhuis Oost-Limburg), Bart Claes (ceo kledingketen JBC), Peter Croonen (voorzitter Pro League en KRC Genk) en Chokri Mahassine (organisator Pukkelpop). “We selecteerden die personen omdat hun organisaties een zeer grote impact ondervinden van de crisis”, zegt Chelisa Manohar.

Het valt op dat de studenten een aantal grote namen uit de ondernemerswereld konden mobiliseren. “Achteraf blijkt daaruit de kracht van het netwerk. Er was één student die een goede band had met een bepaalde spreker en zo al snel bevestiging van deelname kreeg. Via die ene spreker konden we vrij gemakkelijk de anderen overtuigen.”

Virtuele wegen

Het werd een virtueel evenement in Google Meet, gestreamd naar Youtube waar het nu nog te bekijken is. De technische details rond beeld, geluid, internetverbinding enzovoort werden ruim vooraf gecontroleerd. De initiatiefnemers mikten op een publiek van vierhonderd deelnemers.

De groep studenten volgt samen het vak Ondernemerszin. Voor de TEW-studenten is dat een keuzevak dat drie studiepunten kan opleveren. In de groep zitten ook studenten uit andere richtingen: rechten, kinesitherapie, industrieel ingenieur en architectuur. De studenten die dit project lanceerden, splitsten zich in vier groepen en verdeelden op die manier de taken. “Ik ben een van de vier managers van het project en was als coo verantwoordelijk voor de operationele organisatie. Anderen zorgden voor het draaiboek, de communicatie en de sponsoring. In mijn team zitten nog zeven andere studenten. Wij hebben altijd overlegd via virtuele weg.”

Bijsturen

Na verloop van tijd is de werking bijgestuurd in functie van dringende gebeurtenissen. Zo bleek het bijvoorbeeld moeilijk om voldoende sponsoring te vinden. Daar hebben de andere teams dan mee geholpen. “We schrijven allemaal een verslag van onze activiteiten en het uiteindelijke resultaat. Dat maakt deel uit van de totale rapportering voor de beoordeling voor dit vak.”

Studeren en ondernemen combineren

Het vak ‘Ondernemerszin’ is een multidisciplinaire opleiding die studenten wil laten reflecteren over ondernemerschap, aan de hand van lezingen en workshops met ondernemers. Het valt op dat de universiteit van Hasselt hieraan veel aandacht besteedt. Het past ook in het project ‘Student Start-up’ dat studeren en ondernemen wil combineren.

Meer in het topic: