Privacyverklaring

“Limieten kredietverzekering vaak ontoereikend”

2 november 2022
Tekst
Peter Ooms

Bedrijven kritisch over kredietwaardigheid

Stijgende kosten, een verstoring van logistieke ketens door de oorlog in Oekraïne en de naweeën van de coronacrisis zetten de betaalketting onder druk.

Uit een enquête van Etion en Crion blijkt dat respondenten zich zorgen maken over de kredietwaardigheid van collega-ondernemingen in hun omgeving. De onderzoekers doen enkele vaststellingen.

  • De oorlog in Oekraïne en de naweeën van de coronacrisis wegen op het ondernemersvertrouwen. Driekwart van de respondenten in de bevraging (73,9%) geeft aan dat ze in hun omgeving ondernemingen zien waarvan de levensvatbaarheid in het gedrang komt wanneer de economische situatie niet snel verbetert.
  • Bij drie op de tien respondenten (29,2%) vragen klanten nu al om betalingsuitstel. De betaalketting staat dermate onder spanning dat meer dan negen op de tien bedrijven hogere prijzen krijgt doorgerekend (96,4%) of dat zelf ook probeert te doen (94,3%). Prijsstijgingen zijn het nieuwe normaal.
  • Meer dan de helft van de respondenten (55,3%) onderschrijft de stelling dat de logistieke keten in hun sector sterk is verstoord. 71,4% zegt dat steeds meer leveranciers niet meer (tijdig) kunnen leveren of uitvoeren, 42,7% geeft toe dat het niet meer lukt om hun eigen klanten (tijdig) te bedienen.
  • Van de bedrijven die een beroep doen op een kredietverzekering, zegt drie op de vijf (59,0%) dat hun kredietverzekeraar zich vandaag meer zorgen maakt over de kredietwaardigheid van hun klanten, in vergelijking met de periode voor de Oekraïnecrisis. Slechts 28,2% vindt dat hogere kredietlimieten als gevolg van hogere inflatie en kostenstijgingen vlot worden toegekend.

Economische situatie weegt op bedrijven

Driekwart (73,9%) van de respondenten in deze enquête maakt zich zorgen over de levensvatbaarheid van collega-ondernemingen in hun omgeving. Geert Janssens, hoofdeconoom Etion, legt uit. “Vooral de huidige economische situatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne baart ondernemers zorgen. Deze crisis is van een andere orde dan de coronapandemie, want beleidsmatig is er op korte termijn weinig kruid gewassen tegen een internationaal aangedreven grondstoffen- en energie-inflatie.”

Verdere navraag leert dat heel wat ondernemers aanklagen dat eerder uitgekeerde steunmaatregelen voor corona teruggevorderd worden via bedrijfs- en persoonlijke belastingen of een aanpassing/verhoging van de sociale lasten. Die terugvorderingen komen voor heel wat bedrijven op een slecht moment. Ze vrezen verder voor een algemene achteruitgang van het investeringsklimaat. De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank toont maand na maand dat die vrees waarheid wordt. Daarmee staat ook de levensvatbaarheid van ondernemingen op langere termijn onder druk.

Kredietverzekering

“De huidige crisis, met een snel oplopende inflatie en kostenstijgingen, kan tot gevolg hebben dat het nodig is de limieten uit te breiden. De reacties hierop klinken zorgwekkend: 69,5 procent is van mening dat hogere limieten in dat geval niet vlot toegekend worden”, waarschuwt Jean-Louis Coppers van Crion.

“Zowel rond prijsverhogingen als verstoringen in de logistieke keten proberen klanten en leveranciers onderling tot een vergelijk te komen. Niettemin zijn prijsstijgingen vaak onvermijdelijk. Gezien het wijdverspreide karakter van de problemen zullen zowel de logistieke keten als de betaalketting nog lange tijd onder spanning blijven”, besluit Geert Janssens.

Meer in het topic: