Docks Bruxsel Docks Bruxsel
Tekst
Peter Ooms

Docks Bruxsel verlaagt energiefactuur met nog eens 10%

1 april 2021
Het winkelcentrum Docks Bruxsel heeft zijn energiefactuur met tien procent kunnen verminderen, terwijl het al bekendstond om zijn zuinige verbruik. De kostendaling kwam er nadat een extern kantoor hen ondersteunde bij het onderhandelen van een nieuw contract.

Het winkelcentrum Docks Bruxsel heeft zijn energiefactuur met tien procent kunnen verminderen, terwijl het al bekendstond om zijn zuinige verbruik. De kostendaling kwam er nadat een extern kantoor hen ondersteunde bij het onderhandelen van een nieuw contract.

Dockx nam eind 2020 Codabel onder de arm om het beheer van het vastgoed voor zijn rekening te nemen. Mathias Blot, directeur van Docks Bruxsel: “Codabel maakt zich sterk dat het vastgoedeigenaars een beter rendement op hun investering biedt. Het schakelde op zijn beurt Trinergy in om bestaande energiecontracten te analyseren. Dat kantoor kon voor het energieverbruik van de gemeenschappelijke ruimten van het winkelcentrum de kosten met tien procent verlagen. Op het energiegedeelte van de totale factuur loopt de vermindering zelfs op tot dertig procent.”

Tarief heronderhandeld

Het verschil heeft alleen te maken met de taksen en distributietarieven op energie, die gelijke tred houden met het verbruik zelf. Trinergy heeft in een eerste fase dan ook alleen het tarief verlaagd. “Er gebeurde geen enkele technische ingreep in het gebouw om het energieverbruik terug te dringen. We hebben alleen de verbruiksgegevens geanalyseerd en het tarief heronderhandeld. Ook de winkels kregen de kans om van deze dienst gebruik te maken. Zij hebben alle hun eigen meter en een eigen contract”, zegt Nicolas Herinckx, medeoprichter van Trinergy.

Er was ook geen sprake van een groter aankoopvolume, want het blijven allemaal onafhankelijke contracten. Wel zorgt Trinergy eerst voor een volledige digitalisering van de energiefacturen. Dat vereenvoudigt de analyse en maakt benchmarking tussen de gebouwen mogelijk. “Dat zal nodig zijn om onze doelstelling te halen om tegen 2025 CO2-neutraal te zijn”, zegt Mathias Blot.

Duurzaam concept

Docks Bruxsel opende zijn deuren in 2016. De initiatiefnemers konden toen al pronken met mooie erkenningen voor het duurzame ontwerp van het shoppingcentrum nabij de Van Praetbrug in Brussel. Het was het eerste Europese winkelcentrum dat het attest ‘Breeam Excellent’ voor duurzame gebouwen haalde. Een aantal kenmerken springen in het oog.

  • Het gebouw telt 4.500 m² aan zonnepanelen.
  • Verwarming gebeurt via recuperatie van het koelwater van de nabijgelegen verbrandingsoven.
  • Het glazen dak zorgt voor natuurlijke verlichting.
  • De ventilatie en airconditioning gebeuren op natuurlijke wijze dankzij een geïntegreerd verluchtingssysteem in dat dak.
  • Het regenwater wordt gefilterd via een groendak en vervolgens gebruikt voor de sanitaire voorzieningen, om het winkelcentrum schoon te maken en de planten water te geven.

Toekomst

Hoe ziet Nicolas Herinckx het traject naar een CO2-neutrale toekomst? “Zeker in Frankrijk zie je nu een versnelde uitfasering van de verwarming met stookolie. Gas houdt beter stand, maar moet tegen 2050 ook volledig verdwijnen. In alle scenario’s neemt het verbruik van elektriciteit alleen maar toe. Dat houdt ook in dat de stroomprijs blijft stijgen.”