Privacyverklaring

AI: Europa hinkt achterop

5 november 2024
Tekst
Partner Content AI For Finance

De concurrentie om het dominante ‘large language model’ (LLM) te schrijven wordt heviger. Dit betekent een verhoogd risico op overcapaciteit, maar onderstreept ook de dominante positie van de VS. Een analyse van ING-econoom Diederik Stadig.

Opbod van miljarden aan investeringen

De concurrentie om het leidende generatieve AI-bedrijf te worden neemt toe. Er zijn momenteel vijf geavanceerde LLM's:

  • GPT-4o van Open AI
  • Claude 3.5 van Anthropic
  • Gemini 1.5 van Google
  • Llama 3.1 van Meta
  • Grok-2 van xAI

Alle modellen hebben miljarden gekost om dit niveau te bereiken. Grok heeft onlangs $6 miljard opgehaald op basis van een bedrijfswaardering van $18 miljard en wil nog eens $5 miljard ophalen. OpenAI is in gesprek om miljarden dollars op te halen na een toezegging van $13 miljard van Microsoft, terwijl Anthropic ongeveer $8 miljard heeft aangetrokken van onder meer Amazon en Google.

Deze grote investeringen zijn niet het einde van investeringen in LLM's, maar eerder een schot voor de boeg. Volgens Sam Altman van OpenAI is er een investeringskloof van $7 biljoen om generatieve AI zijn potentieel te laten bereiken. Hoewel dit ons overdreven lijkt, is het waarschijnlijk dat LLM's de komende jaren miljarden aan investeringen zullen blijven aantrekken.

Het is dan ook geen wonder dat Alphabet, Amazon, Meta en Microsoft hebben toegezegd dit jaar bijna $200 miljard te investeren, tegenover $130 miljard vorig jaar. Deze investering is vooral bedoeld voor de bouw van datacenters en de aanschaf van ultrasnelle chips.

Stijgend risico op overcapaciteit

Hoewel deze investeringen aantonen dat generatieve AI serieus potentieel heeft, leveren meer investeringen ook meer financiële blootstelling op. Vooral omdat het nog jaren kan duren voordat deze investeringen renderen. Mochten deze investeringen leiden tot overcapaciteit (d.w.z. een overaanbod aan rekenkracht), dan houdt dat aanzienlijke risico's in voor deze bedrijven.

Aan de andere kant zijn deze investeringen goed nieuws voor AI-startups. Terwijl big tech rekenkracht produceert, consumeren startups alleen maar rekenkracht, omdat ze niet de middelen hebben om hun eigen infrastructuur te ontwikkelen. Meer capaciteit betekent over het algemeen een prijsdaling en dus een voordeel voor AI-startups.

Noodzakelijke vergroening

Een ander gevolg van de toegenomen investeringen in AI is de toename van het IT-vermogen. In 2023 had Noord- en Zuid-Amerika een live aanbod van 17,4 GigaWatt (GW), wat aanzienlijk meer is dan dat van APAC en EMEA. Aangezien de investeringen in de VS hoger zijn dan elders in de wereld, zal deze kloof de komende jaren waarschijnlijk groter worden.

Deze spectaculaire toename in rekenkracht roept echter vragen op over de duurzaamheid van AI op de lange termijn. Kleinere modellen kunnen hier een oplossing bieden, net als de vergroening van energiemix. Maar het is noodzakelijk dat de technologiesector een geloofwaardig pad naar vergroening toont, anders is aanvullende regelgeving waarschijnlijk.

De VS domineren de AI-markt

De VS heeft momenteel de vijf beste LLM's. Bovendien zijn de Amerikaanse investeringsvolumes en rekenkracht groter dan waar dan ook. Dit betekent dat de VS de AI-markt in de nabije toekomst waarschijnlijk zullen domineren.

Omdat AI zal leiden tot productiviteitswinst, zijn de VS beter gepositioneerd dan Europa om die vruchten te plukken. Dit betekent waarschijnlijk dat het verschil in arbeidsproductiviteit tussen de VS en Europa de komende jaren zal toenemen. Deze kloof groeide al tussen 2000 en 2010, en opnieuw vanaf 2020. AI zou deze ontwikkeling nog kunnen versterken.

Voor de Europese concurrentiepositie en strategische autonomie is dit onwenselijk. Daniel Ek en Mark Zuckerberg hebben in dit verband betoogd dat niet-geharmoniseerde wetgeving de reden is dat Europa niet veel toonaangevende techbedrijven heeft kunnen voortbrengen. Als Europa de wetgeving kan harmoniseren, is het in een betere positie om snel te profiteren van AI, omdat het meer open-sourceontwikkelaars heeft dan bijvoorbeeld de VS.

Maar er zijn nog verschillen tussen de VS en Europa.

  • De Amerikaanse arbeidsmarkt is minder rigide. Dit betekent dat het voor Amerikaanse bedrijven gemakkelijker is om hun personeelsbestand in te krimpen en dat het goedkoper is om te investeren in arbeidsbesparende technologie.
  • In de VS stimuleert privaat kapitaal meer de ontwikkeling in opkomende technologieën, terwijl het in de EU daarentegen moeilijker is om grensoverschrijdend te investeren.
  • De Amerikaanse overheid spendeert veel meer aan AI via de ‘CHIPS act’ ($280 miljard over 10 jaar), terwijl de nationale Europese subsidies aanzienlijk kleiner zijn. Dit Amerikaanse beleid heeft natuurlijk ook nadelen en risico's, maar het verklaart waarom de VS beter gepositioneerd zijn in de AI-markt.

De kloof zal waarschijnlijk groter worden

Kortom, de AI-wedloop treft zowel bedrijven als landen. In de komende maanden zal de kloof in AI-ontwikkelingen tussen zowel landen als bedrijven waarschijnlijk groter worden. Voor bedrijven is het nog niet duidelijk wie de dominante LLM wordt, maar de VS hebben een overweldigende voorsprong. Alleen de tijd zal leren wie wint.

Ben jij graag aanwezig op AI For Finance?
Koop dan hier jouw ticket.

Meer in het topic: